Първо в Lupa.bg: Кацаров и Василев във война заради ремдесивира

Здраве
12:42 - 10 Септември 2021
6942
Първо в Lupa.bg: Кацаров и Василев във война заради ремдесивира

Война за парите за медикаменти, маски и предпазни средства лумна изненадващо на заседанието на бюджетната комисия в Народното събрание. Финансовият министър Асен Василев се вбеси от поисканите нови 24 милиона лева в неговия бюджет и бе подкрепен от ДБ.

"Откъде се появиха сега в последния момент?!", попита той при разчета на заместника на принципала на МЗ Стойчо Кацаров на комисията. Причината била свършилите наличност ремдесивир, за който трябвали още 11 милиона лева. Не стана ясно обаче за какво са останалите средства, поискани от Кацаров в бюджета, освен за маски.

"Помолихме ви за разчети още преди 2 месеца за най-лошият възможен сценарий и нужните средства - в случай, че страната е 3 месеца в червена и 2 месеца в оранжева зона. Не го направихте. Сега искате 24 милиона отгоре, за раздуване на бюджета ви с цел раздаване на бонуси", отсече Василев. 

Мария Капон от ИБГНИ се намеси в защита на искането на МЗ, като цитира депутатката от същата ПГ д-р Галина Таваличка, работила в ковид отделението в Кюстендил: "Едно от най-добрите лечения е с ремдесивир и е важно да го има, а не да се ходи с връзки там, където го има по болниците".