Първо в Lupa.bg: Каракачанов пръска 3 милиона лева за самолетни билети

Военният министър планира посещения в САЩ, Китай, Русия, Украйна и Исландия

Политика
13:00 - 16 Януари 2020
5018
Първо в Lupa.bg: Каракачанов пръска 3 милиона лева за самолетни билети

Военният министър Красимир Каракачанов вади 2,5 милиона лева (без ДДС) за самолетните билети за нуждите на ведомството си. В сумата обаче не влиза превозът на военнослужещи, а само на цивилни лица, уточниха за Lupa.bg от институцията. Публичната покана с характер на обществена поръчка е била отправена от министерството на ул. "Дякон Игнатий", подписана лично от Каракачанов, навръх Богоявление, когато бяха осветени бойните знамена на армията, и приключва утре. Офертите ще бъдат отворени на 20 януари и тогава ще стане ясно коя от поканените фирми ще спечели апетитния търг.

От поканата става ясно, че солидната сума ще осигури билетите за превоз по въздух на пътници и багажа им при служебни пътувания и в страната, и в чужбина. Историята помни, че предишни министри на отбраната пътуваха в рамките на България само по суша и не ползваха граждански полети, за да стигнат до Пловдив, Варна или Бургас, а когато се е налагало да се вдига военна техника за превоза им, е било със служебни цели (за оглед на граничната бразда, например - б. ред.). 

Според официалната документация, изпратена от администрацията на Каракачанов, става ясно, че този, който спечели конкурса, се задължава да осигури изгодни и удобни полети във всички дни от седмицата, по вътрешните и международните линии, предимно в икономичната класа. Освен това обаче има изискване полетите да са така нагласени, че да има минимален престой по летищата и връзките с други самолети да са изчислени правилно. 

А от предварително зададените критерии става ясно, че Каракачанов планира да пътува до 2021 г. предимно по маршрута София-Брюксел-София, който представлява цели 30% от заложените линии. Извън ЕС от канцеларията му са предвидили да има полет до исландската столица Рейкявик, до американската Вашингтон, до Женева, до Истанбул, Киев, Москва, Ню Йорк и Пекин.