Първо в Lupa.bg: Кой създава партията на Божков?

Политика
15:10 - 23 Ноември 2020
15214
Първо в Lupa.bg: Кой създава партията на Божков?

Олигархът-беглец в Дубай Васил Божков върви към учредяване на партията си "Българско лято". След като вчера с помощта на новите технологии той успя да представи от странство платформата на бъдещата си формация, докато обясняваше, че щял да гарантира права и свободи на симпатизантите си от "зелен екран", Lupa.bg разнищи кой всъщност стои зад него.

Гръмката платформа за честни избори и реална гражданска инициатива във властта, всъщност разкри имената на едва 12 нашенци, които ще формират партията. Сред тях има бивш съдружник на Цветомир Найденов във ФК ЦСКА 1948, айти специалисти, емигранти и за колорит - един ученик на едва 18 години.

Прави впечатление, че всеки от тях е сниман поотделно с професионална техника, вероятно осигурена и платена от самия Божков. От високопарните изрази на участниците се разбра, че те искат да се борят за по-независима съдебна система, за връщане на избягалите от родината и за повече детски ясли и градини.

Единственият, който носи някаква политическа окраска, е 36-годишният Александър Червенков от Пловдив, който някога е бил симпатизант на "Да, България" на Христо Иванов. Сред учредителите има и млада реставраторка, адвокатка и няколко младежи, чиято сфера на дейност е широкообхватното и модерно предприемачество, заменило популярното от 90-те години поприще "бизнесмен". 

Един от мениджърите, както сам се определя, е 30-годишният Иван Кутуев, който е бивш шеф на Студентския съвет на НСА. 

Най-интересна обаче е фигурата на журналиста Емил Коцев, който редовно влиза в телевизионни спорове за любимия червен отбор с доайена в сферата Георги Атанасов. Миналата година той влезе в остър конфликт с полицията на почивката на дербито от Втора лига между Царско село и ЦСКА 1948. Тогава бившият администратор на "червените" започна разправия с представител на Царско село и настана меле, след което се наложи да се намесят и униформените и със сила да го отстранят.