Първо в Lupa.bg: Кой ще наследи ген. Боцев?

У нас
23:56 - 27 Февруари 2020 (обновена)
5291
Първо в Lupa.bg: Кой ще наследи ген. Боцев?

Внезапната кончина на началника на отбраната ген. Андрей Боцев шокира военнослужещите в цялата страна. Още тази вечер, малко след съобщението, че бившият командир на Сухопътните войски си е отишъл след кратко боледуване, започнаха залозите кой ще го наследи на поста. 

По правило във Въоръжените сили действа ротационен принцип за смяна на началниците на отбраната. Преди ген. Боцев военнослужещ №1 бе вицеадмирал Емил Ефтимов, който понастоящем е зам.-началник. Негов предшественик пък е ген. Константин Попов - сегашният шеф на отбранителната комисия в парламента. Ген. Попов бе командир на Военновъздушните сили. 

Източници на Lupa.bg във военното министерство твърдят, че при така създалата се ситуация, най-вероятно на президента Румен Радев ще бъде предложено именно името на морския офицер вицеадмирал Ефтимов да оглави някогашния Генерален щаб, предвид ротацията. 

Вицеадмирал Ефтимов е роден на 16 август 1961 г. във Варна, където завършва математическата гимназия и Военноморския университет. В началото на т.нар. демократични промени той е командир на фрегата, а след това, през новия век става зам.-командир на Военноморската база в морската столица. По-късно става и зам.-директор на дирекция „Сътрудничество и регионална сигурност“ в Международния военен щаб на НАТО в Главната квартира на НАТО. За кратко е и началник на отбраната през 2017 г. Носител е на редица отличия на Министерството на отбраната.

А бившият военен министър Ангел Найденов написа по повод тъжната вест за ген. Боцев: "Бог да го прости! Честен и достоен човек, офицер и командир!"