Първо в Lupa.bg: Край на менте-психолозите

Политика
13:20 - 12 Февруари 2021
4156
Първо в Lupa.bg: Край на менте-психолозите

Краят на менте-психолозите и психоаналитиците без ценз идва. Парламентарната група на ГЕРБ е внесла дългочакания законопроект за уреждането на тази професия в специална нормативна рамка и с приемането му ще отпаднат стотици практики на "специалисти", които нямат нито квалификацията за упражняването на тази дейност, нито познанията и условията за нея. 

В текстовете, предложени от управляващите, е записано, че професия "психолог" може да се упражнява само от правоспособен специалист, завършил висше учебно заведение със съответната тапия. Освен това се предвижда създаването на Етична комисия, която да следи под лупа членовете на Дружеството на психолозите, както и ревизионен орган за финансирането им.

За да бъде един психолог или психоаналитик изряден, той ще трябва да се впише задължително в регистър за правоспособност, като трябва да докаже и образованието си при това с нотариална заверка, и свидетелство за съдимост, а след това ще бъде проверяван от експертна комисия. 

В мотивите си вносителите на законопроекта уточняват, че до момента подробна уредба на професионалната дейност на психолозите у нас няма. Не съществуват и задължителни стандарти и гаранции за качественото изпълнение на психологическите дейности, нито е предвидена съсловна организация или специален ред за контрол и санкции при нарушения. 

Според внесените текстове системата, която се предвижда у нас, до голяма степен е привнесена от британската, както и някои от швейцарските правила. 

"В България има и немалко специалисти, които не са завършили психология и нямат необходимата квалификация да осъществяват интензивна намеса върху човешката психика. Често въздействието върху човешката психика от лица без необходимите систематизирани знания може да нанесе трудно поправими вреди, съпоставими с вредите върху физическото здраве", отбелязват депутатите.