Първо в Lupa.bg : Красен Кралев става шеф на БФС?

Наско Сираков, Бербатов, Гошо Гинчев и Йордан Лечков също са сред обсъжданите кандидатури за наследник на Боби Михайлов

Спорт
15:46 - 21 Октомври 2019
13879
Първо в Lupa.bg: Красен Кралев става шеф на БФС?

Спортният министър Красен Кралев е сред спряганите кандидати за наследник на подалия оставка Боби Михайлов като президент на БФС, показа проучване на Lupa.bg. Преди дни Михайлов абдикира от поста, след като премиера Бойко Борисов поиска главата му заради расисткия скандал на мача с Англия и трайното пропадане на българския футбол.

Временно поелия управлението на футболната централа Михаил Касабов вече оповести, че неговата задача е да свика извънреден конгрес на БФС, на който да се избере следващия президент на футболния съюз и нов Изпълнителен комитет. Засега не е известна датата на конгреса, но той вероятно ще бъде насрочен през февруари 2020 г. Във футболните среди обаче вече се обсъждат няколко имена за наследник на Боби Михайлов.

Сред фаворитите се откроява спортния министър Красен Кралев. Неговото име се обсъжда от около година, като се твърди, че Кралев може да спечели благодарение на гласовете на аматьорските клубове, стига разбира се да се кандидатира. За да го направи, Красен Кралев трябва да напусне министерския пост.

Бившият защитник на националния отбор Гошо Гинчев е сред обсъжданите за кандидат президент на БФС. Гинчев се ползва с подкрепата на спортния министър Красен Кралев

Сред обсъжданите имена по линия на Красен Кралев е и това на бившия защитник на „Берое”, „Левски”, „Черно море” и националния отбор Гошо Гинчев. В момента 50-годишния Гинчев работи като съветник на Красен Кралев в спортното министерство. Запознати с футболните процеси у нас твърдят, че Кралев не би напуснал поста си на спортен министър, а ще заложи на своя кандидатура в лицето на Гинчев. Разбира се, до февруари политическата обстановка може и да е различна и Кралев да е с развързани ръце сам да участва като претендент за шеф на БФС.

Сред обсъжданите кандидатури на предстоящия конгрес на БФС е и тази на футболната звезда Димитър Бербатов, който само преди 2 месеца официално обяви края на състезателната си кариера. Самият Бербатов бе известен като дългогодишен критик на доскорошната управа на БФС, той се отказа от националния отбор преди 10 години след като влезе в траен конфликт с Боби Михайлов и вицето му Йордан Лечков. Шансовете на Бербатов да събере нужния му брой гласове от общо регистрираните 511 футболни отбора в България обаче изглеждат минимални поне на този етап.

Йордан Лечков също може да се яви като кандидат за наследник на Борислав Михайлов, стига да не спечели изборите за кмет на Сливен. Лечков обаче не би имал особено големи шансове на конгреса, тъй като е в обтегнати отношения с колегата си от Изпълкома Камен Костадинов, който осигуряваше огромния брой гласове на Боби Михайлов години наред чрез делегатите от аматьорските футболни клубове.

Сред спряганите имена за нов презцидент на БФС е и името на Наско Сираков, около който, упорито се мълви, ще се обединят вечните врагове „Левски” и ЦСКА. Твърди се, че кандидатурата на Наско Сираков ще бъде издигната от „Левски”, а собственикът на ЦСКА Гриша Ганчев също ще застане зад него. Деликатен е въпроса с участието на Любо Пенев на бъдещия конгрес. Чичовото също има амбиции да се кандидатира за президент на БФС, но не и в тандем с Наско Сираков.