Първо в Lupa.bg: Кръстът на Татяна Дончева осветен от патриарха

У нас
21:20 - 19 Април 2021
7044
Първо в Lupa.bg: Кръстът на Татяна Дончева осветен от патриарха

Кръстът бижу, с който известната адвокатка Татяна Дончева, се появи на тържественото заседание на новия парламент, е лично осветен и благословен от патриарх Неофит, научи Lupa.bg. 

Юристката от коалицията "Изправи се! Мутри вън!" бе избрана в първия ден от работата на 45-то Народно събрание за негов заместник-председател.

Още тогава тя неколкократно блесна с политически остроумия от трибуната на парламента, като големият седефен кръст със златен обков и с лилав седеф в средата изпъкваше отдалеч и направи впечатление не само на депутатите, но и на хората пред телевизионните екрани, следящи парламентарните битки.

Lupa.bg научи, че 61-годишната Татяна Дончева съвсем целенасочено бе провесила златния кръст пред гърдите си. Тъй като за пръв път от последните 20 години патриарх не благослови народните представители за откриването на новото Народно събрание чрез кръста, осветен от дядо Неофит, юристката искала да се чувства благословена като законодател. Както е известно Негово Светейшество не можа да отиде в парламента миналата седмица, тъй като има здравословни проблеми и е в болница за изследвания.

Депутати от ГЕРБ - противници на устатата адвокатка, която всячески громи ГЕРБ в и извън парламента, коментираха ехидно в кулоарите, че довчерашната комунистка набързо е сменила вярата си и вече се представя за първа християнка.  

Снимка: Агнес Методиева

Истината е, че някогашното парламентарно острие на БСП се обръща към православната вяра още в началото на 90-те години.

Тя е кръстена лично от сегашния патриарх Неофит по време на разкола в Българската православна църква, когато той е Левкийски епископ, главен секретар на Светия Синод и председател на църковното настоятелство при патриаршеската катедрала „Свети Александър Невски“. Тогава младата Татяна е адвокат на Светия Синод начело с патриарх Максим и решава да приеме Светото кръщене. Неин духовен баща става именно дядо Неофит, която я кръщава в София. Всеки кръст, който си купува Дончева лично бил осветяван от висшия архиерей.

Адвокатката, която по-късно стана и известен политик от БСП, работи с дядо Максим и с неговия наследник в най-тежките години за българската църква - нейният разкол. По същото време тя защитава и интересите на боса на "Мултигруп" Илия Павлов. А Татяна Дончева се заема с адвокатска практика през 1992 г., след като тогавашният главен прокурор Иван Татарчев я уволнява по политически причини като член на БСП.

Като адвокат на БПЦ по време на разкола при Татяна отишъл висш съдия, който й казал в прав текст, че има искане за блокиране на всички сметки на Църквата. Дончева трябвало да организира прехвърлянето на парите от една банка в друга, която да бъде достатъчно сигурна и с безупречна репутация.

Тогава това станало със съдействието на Илия Павлов, който помогнал на Синода на патриарх Максим да запази парите си. Това е основната причина по-късно Църквата да тачи така президента на корпорацията и лично патриарх Максим да опее в катедралата „Света Неделя” разстреляния президент на „Мултигруп”.

Червената депутатка Татяна Дончева поднася подарък на патриарх Максим на неговия 90-и юбилей, честван в хотел "Шератон" на 29 октомври 2004 г.

Дончева пази в архивите си видеозаписи от щурма на агитката на СДС  на Синода пре лятото на 1992 г., а с дядо Неофит и с тогавашния епископ Натанаил - викарий на Максим, са били най-активните бранители на църквата. 

Адвокатката твърди, че покойният патриарх Максим и сегашният Неофит са пример за подражание по отношение на морала. "Аз видях в него един човек като скала. Благодарение на него осъзнах, че когато някой вярва в нещо истински, когато пренебрегва личните си неудобства и хули в името на нещо, значи той може да направи всичко", коментира преди години Татяна Дончева по адрес на дядо Максим.

По думите на бившата юристка на Синода патриарх Неофит е отворил църквата за хората, той е истински духовен водач и еталон за светската власт.

Негово Светейшество даде благословията си и пожела успех в кандидат-президентската кампания на Татяна Дончева и д-р Минчо Спасов през 2016 г.