Първо в Lupa.bg: Кръвната група има значение за коронавируса

Ексклузивно
12:00 - 17 Март 2020
105594
Първо в Lupa.bg: Кръвната група има значение за коронавируса

Първи доклад от Китай разкри пряка връзка между кръвните групи и заболеваемостта от COVID-19. Документът бе публикуван на 16 март. Медиците от уханските болници са установили, точно както при епидемията от ТОРС през 2003 г., че коронавирусът има предпочитания към клетките на реципиентите си.

От изследването става ясно, че най-податливи на заразата са хората с кръвна група А, следвани от Б и АБ, а най-слабо реагира нулевата. Резус факторът не е бил предмет на справката, изведена от тестовете на над 4000 болни от COVID-19.

Според медиците онези с А кръвна група не само се заразяват по-лесно, но и при голяма част от тях заболяването протича по-тежко, за разлика от нулите. Докторите са на мнение, че бъдещи проучвания върху 0 кръвна група може да спомогнат за по-бързото разработване на ваксина, а и биха подпомогнали за забавянето или спирането на епидемията. Това не означава обаче, че хора с нулева кръвна група не се разболяват и не умират от COVID-19, сочат данните. 

Причината при тях вирусът да не се загнездва толкова лесно е в намаления брой на специфичния ангиотензин рецептор 2, за който микроскопичният убиец се закрепва за клетката.