Първо в Lupa.bg: Лаура Кьовеши вече е главен прокурор на ЕС

Топ
22:47 - 24 Септември 2019
5875
Първо в Lupa.bg: Лаура Кьовеши вече е главен прокурор на ЕС

Вече официално е факт: румънката Лаура Кьовеши ще бъде първият в историята главен прокурор на ЕП. За това се споразумяха късно вечерта на 24 септември преговарящите от Европарламента и Съвета на ЕС, съобщи в 21,48 ч. сайта "Политико", базиран в Брюксел. Той се смята за най-достоверен източник за новините, долитащи от Европарламента. Малко по-късно и Ройтерс извести, че решението е вече факт.

"Тя е наистина перфектната кандидатка. Това е чудесно решение и днес е важен ден за честното правосъдие Европа", отсече Хуан Фернандо Лопес Агилар - председател на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи.

Преговорите между Европарламента и Съвета се водеха от пролетта досега. Преговарящият екип на Парламента подкрепяше от самото начало Кьовеши. В началото Съветът бе за французина Жан-Франсоа Бонер. Миналата седмица обаче изненадващо промениха позицията си. Твърди се, че след среща с преговарящите от новоизбрания Европарламент финландското председателство се обърнало към страните от ЕС, за да проучи доколко биха проявили гъвкавост. 17 страни са я проявили.

„Много се радваме, че г-жа Лаура Кьовеши ще оглави новата Европейска прокуратура. Тя най-добре отговаря на визията на Европарламента за силна и надеждна Европейска прокуратура. Г-жа Кьовеши е изключително компетентна, има впечатляващи успехи в борбата с корупцията с голяма смелост“, коментира Моника Холмайер – председател на Комисията по бюджетен контрол. Тази комисия заедно с тази по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи одобри през пролетта кандидатурата на румънската юристка за главен прокурор на ЕС.

„С избирането на г-жа Кьовеши за европейски главен прокурор гражданите ще се чувстват по-сигурни и по-защитени, след като Европейската прокуратура може да започне работа. Новата служба ще има ключова роля в преследването за нарушения, засягаши финансовите интереси на ЕС. Само престъпниците няма да бъдат спокойни след това спораумение“, смята испанската евродепутатка Майте Пагасауртундуа, цитирана от "Политико".

Хуан Фернандо Лопес Агилар, председател на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Европарламента, оповести новината за назначението на Лаура Кьовеши

Постигнатото днес споразумение трябва да бъде формално одобрено от Европарламента и Съвета на ЕС. Очаква се това да стане до броени дни.

Европейската прокуратура се очаква да заработи през 2020 г. Това ще бъде независима служба, натоварена с разследване, преследване и изправяне пред съда за престъпления срещу бюджета на ЕС като измами, корупция или трансгранични измами с ДДС на стойност над 10 милиона евро. Списъкът на престъпленията може да бъде разширен в бъдеще.