Първо в Lupa.bg: Македонски министър се отказа от БГ гражданството си

Християн Мицкоски ли накара Саня Божиновска да се отрече от българщината?

Балкани
13:50 - 28 Юни 2024
4112
Първо в Lupa.bg: Македонски министър се отказа от БГ гражданството си

Министърът на енергетиката и част от висшето ръководство на управляващата в Скопие ВМРО-ДПМНЕ Саня Божиновска, която има българско гражданство, е подала молба да се откаже от него, научи Lupa.bg от отлично осведомени източници в РСМ. Висшата чиновничка го е направила още миналата година на 14 септември. Заявлението й обаче още не е уважено и тя продължава да се води българка.

Саня Божиновска е използвала български паспорт, когато е била директор в хърватската компания "Руднап". Македонският портал "360 степени" публикува и документ от Търговския съд в Загреб, където е записано, че Божиновска използва български документи за самоличност. Самата Божиновска е отрекла информацията пред изданието.

Не за първи път членове на ВМРО-ДПМНЕ или на Министерски съвет на РСМ се оказват български граждани. За последно такава информация беше разпространена за семейството на бившия премиер Димитър Ковачевски, за роднини на самия Християн Мицкоски, както и за кметицата на Скопие Данела Арсовска, също кандидатура на ВМРО-ДПМНЕ.

Християн Мицскоски

Очевидно в РСМ не може българин да заема висш държавнически пост. За да го направи, е принуден да се откаже от родовата си принадлежност. В кокретния случай с Божиновска най-вероятно премиерът Мицкоски е упражнил натиск върху нея. И тя е предпочела да участва в управлението на страната, отколкото да отстоява българската си идентичност.