Първо в Lupa.bg: Мариан Бачев и Сърменов в дуел за директор на Сатирата

Режисьорът Борис Панкин се кандидатира за шеф на Младежкия театър

Актуални новини
23:50 - 10 Декември 2021
11819
Първо в Lupa.bg: Мариан Бачев и Сърменов в дуел за директор на Сатирата

Оспорвана битка между талантливи актьори и арт мениджъри се очертава в конкурса за директор на Сатиричния театър, научи първо Lupa.bg. За шеф на комедийната трупа кандидатстват досегашният директор Калин Сърменов и актьорът, известен със своите многобройни участия в комедийни спектакли, мюзикъли и телевизионни предавания Мариан Бачев.

Сърменов се доказа като успешен директор на Сатирата през 5-годишния си мандат, като успя да вдигне заплатите и на актьорите на щат, и на техническия персонал с над 50%. Това, което може да изиграе лоша шега на досегашния шеф е, че е свързан с ГЕРБ и с предишното управление и е сред хората, подкрепящи Бойко Борисов. Калин Сърменов е сред острите критици на президента Румен Радев и бе в инициативния комитет, издигнал проф. Анастас Герджиков за държавен глава.

Публична тайна е, че и политиката се намесва в конкурсите за театрални директори. В този смисъл Мариан Бачев има по-големи шансове да оглави Сатирата, тъй като е сред експертите в ресор "Култура" на "Има такъв народ" и над 15 години е близък със Слави Трифонов, като участва с актьорски вечери в „Шоуто на Слави“ по Би Ти Ви, а сред това и във „Вечерното шоу на Слави Трифонов“ по телевизията на Дългия "7/8."

Калин Сърменов

И Сърменов, и Бачев имат богат телевизионен и театрален опит, като и двамата от години играят в Сатиричния театър. Мариан Бачев е работил и в драматичните театри в Благоевград, Бургас, Габрово, Кюстендил, Перник, Пловдив, Разград, Смолян, Стара Загора, Търговище, Шумен, както и на сцените на Народен театър „Иван Вазов“, Младежки театър, НДТ “Сълза и смях” и 5 години като щатен актьор в Театър „София“ и като артист-солист в оперите в Бургас, Варна, Пловдив, Русе и Стара Загора. Комикът, който успешно имитира политици от всякакви партии е магистър по мениджмънт в сценичните изкуства, директор е на Програма „Българска драма“ в Американския Колеж в София.

Мариан Бачев 

В конкурса, обявен от служебния министър на културата Велислав Минеков, е допуснат и неизвестния за широката общественост куклен актьор Валентин Валентинович Гиясбейли, който не бе допуснат до участие в конкурса за управител на „Филмова студия „Време“. Той е бил актьор в театрите в Бургас, Шумен, Търговище, бил е и помощник училищен директор, управлявал е фирми, работещи в областта на информационните технологии и продажба на компютри, компютърни системи, на лицензиран софтуер, изработка на сайтове и продажба на офис консумативи. Ръководел е и компании, занимаващи се с продуциране и осъществяване на събития, семинари, обучения, театрални представления, филмови и телевизионни продукции в това число рекламни спотове, видео спотове, музикални клипове, импресарска дейност, както и дейности в областта на селското, горското и рибното стопанство.

Още три столични театъра очакват своите нови директори - Младежкия, Военния и Народния.

Борис Панкин (вляво)

От кандидатите да оглавят Младежкия театър "Николай Бинев" най-разпознаваем за широката общественост е режисьорът Борис Панкин. Той е режисьор с 35-годишна професионална практика, над 90 постановки и специализации в Рим, Берлин, Ню Йорк. Работил в Канада като режисьор и сценичен мениджър. Преподавателската му дейност започва през 1998 г. като асистент по Актьорско майсторство и режисура в НАТФИЗ “Кр. Сарафов”. Преподава в Нов български университет, Театрален колеж “Любен Гройс”. От 2007 и в момента е Артистичен директор и ръководител на Програмите за Мюзикъл и Английска драма на Американския колеж в София.

Панкин бе участник в протестите срещу правителството на Бойко Борисов и кандидат-депутат в София от коалицията "Изправи се! Мутри, вън!"

Сред постановките му на професионална сцена са мюзикълите “Коса”, ”Ах, този джаз!”, “Човекът от Ла Манча”, “Опера за три гроша”, “Да пееш под дъжда” “Оркестър без име”, “Кабаре”, “Чикаго”, “Чаплин”, както и пиесите “Сако от велур”, “Рейс”, “Балтиморски валс”, “Операцията”, “Да, господин Премиер!” и много други. Той работи често с Мариан Бачев, като би било интересна комбинация, ако актьорът оглави Сатирата, а режисьорът стане директор на Младежкия театър. Панкин за пореден път участва в конкурса за шеф на трупата.

Още трима кандидатстват за мястото на Владимир Люцканов, който ръководи Младежкия театър над 15 години. Това са неговият заместник Михаил Байков. Той е асистент по „История на кукления театър“ и „Анализ на театрален спектакъл“ в катедра „Театрознание“ на Националната академия за театрално и филмово изкуство и е главен редактор на сп. „КуклАрт“ - единственото списание за куклен театър в България. Бил е дългогодишен координатор на Международния театрален фестивал „Варненско лято“, както и координатор на проекта „Метрополитен опера на живо от Ню Йорк“.

Актьорите Илия Атанасов и Димитър Митев също имат амбицията да оглавят трупата.

Владлен Александров

Двама са желаещите да управляват Театър "Българска армия" - досегашният шеф - актьорът Мирослав Пашов, който е начело вече над 11 години, и известният режисьор Владлен Александров. Той е поставал десетки спектакли в почти всички театри в страната.

Все още Министерство на културата не е обявило официално кои са кандидатите и за директор на Народния театър "Иван Вазов". Както Lupa.bg първо съобщи сред тях са  досегашният шеф Мариус Донкин, както и актьорът и преподавател в НАТФИЗ Сава Драгунчев, и режисьорите Бойко Богданов и Васил Василев. Актрисата Бойка Велкова също е имала намерение да подаде документи за участие в конкурса, но в последния момент се е отказала.

Изискванията към всички кандидати за театрални директори включват висше образование в областта на изкуствата и магистърска степен в специалността "Театрално изкуство", най-малко 5 години професионален опит в областта на културата и организационна и управленска компетентност. Кандидатите трябваше да представят концепция за развитието на съответните театри за срок от пет години, която ще бъде обсъдена на събеседване с тях.