Първо в Lupa.bg: Мая Манолова, АБВ и МИР се събират в лява коалиция?

Азбукарите на Румен Петков разделени за продължаване на съюза с БСП

Ексклузивно
13:45 - 08 Август 2022
9785
Първо в Lupa.bg: Мая Манолова, АБВ и МИР се събират в лява коалиция?

"Изправи се, България" на ексбесепарката Мая Манолова, АБВ на другата люспа от Столетницата - Румен Петков, и МИР на Симеон Славчев (някогашен член на Комсомола - б.р.) се събират в предизборна нова лява коалиция, научи Lupa.bg. Разкриването на платформата "Прогрес" в неделя, зад която стоят отделни фракции от посочените партии, даде да се разбере, че БСП за България ще има алтернатива в предстоящия на 2 октомври предсрочен парламентарен вот. 

Общият знаменател под всички тях, очаквано, е президентът Румен Радев, за когото агитириха лидерите и на трите през ноември м.г.

Според запознати с преговорите до момента не е изключено към тях в по-късен етап да се присъедини и Татяна Дончева, която ту преминаваше в БСП, ту оставаше при Манолова през последната година и половина. 

Предишните съмишленици в протестите от лято 2020 обаче - "Ние идваме", вече гледат в диаметрално противоположната посока, а раздителната линия освен фигурата на Радев,  е и войната в Украйна. 

Любопитната подробност е, че и партията на Манолова, и АБВ, и МИР се обявяват твърдо "за" неутралитет в позициите по отношение на военния конфликт от самото му начало. 

А междувременно сред азбукарите е започнало да зрее напрежение заради предстоящите листи. До края на юли те имаха представител в 47-ия състав на парламента - депутата Владимир Маринов, когото излъчиха след сключването на последното коалиционно споразумение с БСП.

Тъкмо по тази причина част от последователите на Георги Първанов не искали да късат със Столетницата, особено предвид самостоятелно ниските резултати, които получиха на предишни национални избори.

На фона на това обаче екс лидерът на партията Константин Проданов стана част от "Прогрес".

Явно, за да се разбере, че и АБВ може да предприеме завой към нов ляв съюз, при това изправен срещу настоящото ръководство на "Позитано" 20 - ежедневно громящо действията на държавния глава във всички сфери и политически аспекти.