Първо в Lupa.bg: Мерцедесът на Фатик цъфна в Пазарджик (СНИМКИ)

Техномания
13:56 - 28 Декември 2020
36528
Първо в Lupa.bg: Мерцедесът на Фатик цъфна в Пазарджик (СНИМКИ)

Култов мерцедес на боса от СИК Филип Найденов - Фатик движи из Пазарджик. Автомобилът на четвърт век вече е в перфектно състояние след тотален ремонт и радва своя нов собственик, фен на германската марка, разкри пред Lupa.bg източник от града край Марица.

Този мерцесед е идентичен с колата на Фатик, която вече пили гуми в Пазарджик

Колата разполага с нечувани за времето си екстри, сред които и седалки с автоматично уплътняващи елементи и пневматично затваряне на вратите. Дори днес подобни екстри се предлагат само от флагманите в листата на големите автомобилни производители.

Според мълвата мерцедесът на покойния бизнесмен е бил закупен за жълти стотинки в лошо техническо състояние. След като вложил няколко хиляди лева в автомобила, новият собственик вече се радва на уникална кола с история.

Босът от подземния свят Фатик Исмет Шабан е роден на 7 юли 1963 година в Турция в семейството на Исмет Тюркмен Шабан, което е от сирийско-кюрдски произход. Бизнесменът, спряган приживе като един от най-опасните гангстери у нас, е разстрелян разстрелян на 19 август 2003 година, докато пътува по столичния бул. „България” заедно с шофьора си Румен Желязков - Жабока в автомобила си - пак мерцедес от модела S600 с номер BB FN 888.

В 11,30 ч. колата спира на светофара на булевардите „България” и „Гоце Делчев”. Престроява се в най-лявата лента в посока пазара „Красно село” и чака зелената светлина, за да завие. Зад лимузината набива спирачки черен фолксваген „Голф”. От него изскачат въоръжени и маскирани мъже с „Калашников”. Дъжд от куршуми облива мерцедеса. Мишената е пътникът, който се вози на задната седалка на луксозната кола.

Всичко продължава 15-20 секунди. Килърът се мята в голфа, където го очаква шофьорът, също маскиран. Според очевидците той също стрелял през отворен прозорец. Мерцедесът потегля с бясна скорост към Военна болница, като по пътя едва не прегазва полицай. Голфът прави обратен завой в посока “Бояна”.

Очевидците са толкова ошашавени, че когато светва зелен сигнал, нито една кола на оживеното кръстовище не потегля.

Вестта се разпространява мълниеносно. Убит е именно Филип Найденов - Фатик. Шофьорът му също е ранен, но оцелява. Поне 30 куршума са попаднали в главата и тялото на Фатик, а колата му е надупчена от стотина, показват аутопсията и огледът на автомобила. По принцип той се движел с бронирани мерцедес и джип и затова не е ясно защо във фаталния вторник избира небронирана кола.

Фатик е една от митичните и спорни фигури на прехода. Той е близък с всички босове от подземния свят. Официалният му бизнес е търговия с коли. Побратим е на основателя на „Мултигруп” Илия Павлов и в знак на уважение взема фамилията на баща му Павел Найденов.

Час след стрелбата полицията открива на сметището в „Суходол” опожарен голфа на стрелците. Той е бил откраднат месец по-рано, като номерата също са свити от друга кола. След покушението  цяла София е блокирана, а в МВР е свикано спешно заседание.