Първо в Lupa.bg: Мухъл трови белите дробове в моловете от утре (СНИМКИ)

Здраве
15:15 - 17 Май 2020
5817
Първо в Lupa.bg: Мухъл трови белите дробове в моловете от утре (СНИМКИ)

От утре моловете в страната отварят след 2 месеца принудително залостване заради епидемията от COVID-19. Оказва се обаче, че там се крие не само опасността от вируса, но и от вдишването на обилно количество плесени, което може да е пагубно за белите дробове. Редакцията на Lupa.bg ви показва кадри от магазин за кожени изделия в Малайзия, който е бил запечатан 2 месеца и е бил отворен за клиенти на 11 май.

Всички автентични кожени дрехи, обувки и аксесоари в него са потънали в мухъл, който може да се почисти от самите вещи, но директно се "изстрелва" във въздуха. И макар климатиците да са забранени в търговските магазини у нас, плесените могат да полепнат по въздуховодите и шахтите и да продължат да се развиват там, което представлява огромна опасност и за персонала, и за клиентите.

Родни магазинери също предупредиха за риска, а в социалните мрежи вече има призиви моловете да не се посещават поне в следващите няколко месеца, докато въздухът там не се пречисти напълно.

"Не посещавайте търговски центрове в продължение на месеци, дори след като бъде отблокирано посещението им. Времето точно сега, вече е горещо и влажно, а това благоприятства още повече, многото гъбички да процъфтяват. Пиша Ви това, като човек, който освен, че търгува с кожена мебел, но е и търкал бая мухал от такава", твърди пловдивчанин, запознат с рисковете.