Първо в Lupa.bg: МВР оредя - полицаи масово излизат в болничен и се пенсионират

Ченгетата чакат оставката на Иван Демержиев

Общество
18:00 - 25 Август 2022
10172
Първо в Lupa.bg: МВР оредя - полицаи масово излизат в болничен и се пенсионират

Полицаи масово излизат в болничен и предсрочно се пенсионират. Причината за това е изпращането на 8500 униформени на пътя, както и зачестилите инциденти с представители на реда, научи Lupa.bg от отлично осведомени източници от вътрешното министерство.

Само за година и половина 16 полицаи са ранени и 25 патрулки са смачкани при преследване на пътя. Доказателство за това е смъртта на двамата униформени, препречили пътя на автобуса с 38 бежанци в Бургас. Вместо още на второто гранично КПП  автобусът да бъде спрян с шипове на пътя, е допуснато той да влезе в гъсто населено място като Бургас.

„Гонки трябва да има само при тежки криминални престъпления като убийства, обири или терористични актове. Вместо да се заплашва живота и здравето на невинни хора и да се нанасят материални щети заради преследванията, е необходимо да бъдат взети данните на автомобила, тъй като това нарушение има административен характер. След установяването на собственика на такъв автомобил се свалят номерата му и се връчва глоба. Такива гонки на неспрели за рутинна полицейска проверка коли бяха забранени със заповед на МВР особено ако е в населено място“, обясни пред Lupa.bg експертът по сигурността Иво Атанасов.

Всички подобни гонки завършват с 5-6 случайно ударени автомобили. Фрапантен е случаят, при който на 9 ноември миналата година джигит помита двайсе коли на ул. „Опълченска“ след преследване, започнало от Владая. Тогава шофьорът се забива в джип и предизвиква катастрофа на автобус с пътници, която като по чудо не взе жертви.   

„Тази практика е от времето на Иван Костов и трябва да спре. През 1998 г. при рутинна проверка на пътя край Петолъчката по погрешка беше разстреляна Елеонора Димитрова. По същия начин беше убита и Станиела, която седеше заедно с майка си на задната седалка. След тези два случая беше уволнен Славчо Босилков. Наследникът му ген. Василев взе дългите оръжия на пътните полицаи и кървавите инциденти спряха. Днес ченгетата също не носят дълги оръжия, но лудото преследване като в екшъните се върна“, отбеляза експертът.