Първо в Lupa.bg: МВР вече няма да вади паспорти, отиват към ДАНС

У нас
14:40 - 10 Януари 2022
13770
Първо в Lupa.bg: МВР вече няма да вади паспорти, отиват към ДАНС

Паспортната служба на МВР ще бъде извадена от структурите на МВР и ще премине на подчинение в ДАНС. По този начин ще са на пряко подчинение на Министерския съвет, научи Lupa.bg от представител на правителството.

За целта служителите на МВР ще бъдат преназначени. Те ще бъдат уведомени до края на месеца за реформата. Преместването им от една структура в друга вероятно е свързано с пресъединяването към еврозоната от 2024 г., предположи нашият източник.

"На практика службата ще бъде на подчинение на премиера. ДАНС ще събира таксите от издаването на паспорти и министър-председателят ще решава за какви нужди да бъдат похарчени натрупаните средства. Що се отнася до присъединяването ни към Шенген, страните-членки настояват да се завиши контролът при издаването на документи", коментират пред Lupa.bg юристи. Според тях с нововъведението МВР ще се разтовари от административните си тежести, а контролът ще бъде много по-стриктен. 

"Дано промяната да е за добро. Аз лично не бих преместил Паспортна служба в ДАНС. Дейността на практика е една и съща", коментира пред сайта ни бившият вътрешен министър Емануил Йорданов.