Първо в Lupa.bg: Над 20 бона платени за стрелбата по Вальо Дебелия, килърите се провалиха

Новини
13:30 - 21 Юли 2021
14569
Първо в Lupa.bg: Над 20 бона платени за стрелбата по Вальо Дебелия, килърите се провалиха

Над 20 000 лева са платени на нападателите, които стреляха по хазартния бос Валери Тодоров - Дебелия насред Враца. Криминалисти разкриха пред медията ни, че провалът на килърите може да се окаже фатален за живота им.

Според разследващите, най-малко по 5 бона са си разделили четиримата нападатели, които искаха да премахнат Дебелия. Предполага се, че планът е бил първо да бъде отвлечен и после убит след изтезания, заради голяма сума неуредени сметки.

Валери Тодоров обаче е имал едно наум, че може да бъде нападнат и реагирал много подготвено на атаката.

Непознатите слезли от черна "Мазда" с монтанска регистрация и са го улучили с тейзър, като се опитали да го задържат. Охранителят отвърнал на нападателите,като произвел изстрели със законно притежаван пистолет,след което нападателите побегнали пеша в различни посоки.

След изстрела с електрошоковото оръжие Валери Тодоров бил обслужен в болницата и освободен, съобщават още от полицията.

От там допълват, че случаят е докладван на дежурния прокурор и е образувано досъдебно производство. Според разследващите причина за нападението над Валери Тодоров са неуредени сметки с негови бивши съратници в хазартния бизнес.

Веднага след стрелбата се заговори и за името на Васил Божков, но до този момент от полицията твърдят категорично, че нямат данни за каквито и да е бизнес връзки между двамата.

Проблемите със закона на хазартния бос започват през далечната 1993 г., когато е погнат за опит за изнудване. Осъден е окончателно с влязла в сила присъда чак през 2004 г. Понеже изнудването е сред престъпленията, по които се активизира някогашната комисия "Кушлев", Дебелия попада на мушката на проверяващите.

Делото за отнемане на имуществото срещу него започва през есента на 2006 г., налага се и запор върху сметките му. Според решението на магистратите Валери Тодоров трябва са се раздели с 5 магазина в центъра на Враца, част от хотелския си комплекс "Хемус", парцели в града и с. Руска Бяла, както и с над 165 000 лв. от банкови сметки, продажба на хазартни заведения и луксозни коли.