Първо в Lupa.bg: Навални е бил отровен с дрога за изнасилване?

Веществото няма мирис или вкус и лесно може да е било добавено в чая на руския опозиционер

Топ
15:00 - 20 Август 2020 (обновена)
9116
Първо в Lupa.bg: Навални е бил отровен с дрога за изнасилване?

Опозиционният руски лидер Алексей Навални, който се намира в болницата в Омск в безсъзнание и с опасност за живота, вероятно е бил отровен с упойка, разкриха местните лекари. Според техните изследвания той е в кома заради свръхдоза Ксирем (натриев оксибат). 

Справка на Lupa.bg показва, че това е едно от малкото лекарства, ползвани за лечението на нарколепсия - състояние, при което човек заспива внезапно, но и като упойващ медикамент при хирургични намеси. Много малко свръхдозиране на препарата е достатъчно за мигновено активиране в кръвта и за убийство. 

Ксирем навлиза и се активира за по-малко от половин час, а този срок може дори да бъде скъсен двойно, ако пациентът е консумирал алкохол или е приемал седативи или други опиати. 

Свръхдозата с него може да доведе до изпадане в безсъзнание, дихателна недостатъчност и дори до внезапна смърт. Обикновено пациенти, при които се касае за прекомерен прием, се налага да бъдат поставени на апаратна вентилация. 

Освен това веществото няма нито мирис, нито вкус, безцветно е и може лесно да се добави към напитка или храна. Вече стана ясно, че Навални е консумирал единствено чай. Допуска се, че може отровата да е сложена именно в горещата напитка. 

Заместник-главния лекар на болницата в Омск, където лежи Навални съобщи пред журналисти: “Алексей е на апаратно дишане, състоянието му е стабилно. Работи се по няколко диагнози, окончателната ще бъде определена в течение на днешния ден. Не сме уверени, че причината е отравяне, но това е една от версиите. По-подробно не мога да ви разкажа заради лекарската тайна". 

Натриевият оксибат всъщност е натриева сол на гама-хидроксимаслената киселина, позната още като гама-хидроксибутират — излязъл повсеместно от масова употреба операционен анестетик, който в ниски дози води до отпускане, успокояване и лека еуфория, в умерени дози – до заспиване, а високите дози предизвикват гадене, схващане на мускулите, конвулсии, припадък, потискане на дишането, колабиране и кома. Няма антидот при предозиране с веществото и смъртта често настъпва до минути. Характерното за този препарат е, че ефективната и смъртната доза са много близки.

Гама-хидроксибутиратът (GHB) действа като невротрансмитер и оказва влияние като депресант на централната нервна система. Веществото е използвано и като дрога за изнасилване — до него често се прибягва за упояване на секусални партньори с цел изнасилването им заради липсата на вкус и миризма. Смесването му с алкохол е още по-опасно. GHB се използва нелегално от тийнейджъри (за забавление) и от бодибилдъри заради покачване нивата на растежния хормон.