Първо в Lupa.bg: Николай Цонев стана съветник в МВР

Бившият военен министър е в екипа на Иван Демерджиев от 2 септември

Политика
18:27 - 21 Септември 2022
9046
Първо в Lupa.bg: Николай Цонев стана съветник в МВР

Бившият военен министър (2008-2009 г.) Николай Цонев е назначен за съветник на МВР шефа Иван Демерджиев, научи ексклузивно Lupa.bg.

Неясно защо новото попълнение в екипа на вътрешния министър и служебен вицепремиер не е отразено в медиите, а името на Цонев не фигурира и в сайта на МВР, показа нашата проверка.

Според източника на Lupa.bg Цонев започнал работа като съветник на Иван Демерджиев на 2 септември, петък.

Последният пост, който Цонев зае официално, бе като член на Надзорния съвет на „Български ВиК холдинг” ЕАД през юли 2021-а. Акционерното дружество бе създадено от кабинета „Борисов” през януари 2020 г. В него влязоха всички дялове и акции на държавата във ВиК дружествата в цялата страна.

Основната му дейност до момента е да отпуска пари на закъсали водни оператори, припомня изданието.

Николай Цонев, който развива успешен частен бизнес, стана военен министър в последната година от мандата на Сергей Станишев - 2008-2009 г., като тогава влезе в кабинета на мястото на Веселин Близнаков от квотата на НДСВ.

Преди това е бил съветник на Николай Свинаров в МО (в мандата на кабинета "Сакскобургготски"), ръководил е и агенция "Социални дейности" към министерството.

След края на кабинета „Станишев” Николай Цонев бе разследван за злоупотреби в Министерството на отбраната.

На 1 април 2010 г. при зрелищен арест бившият министър бе обвинен за предлагане на подкуп на следовател, а зам.-градският прокурор Роман Василев го нарече „абсолютен престъпник”.

Цонев бе съден по четири дела, включително и за неизгодни сделки по времето, когато е ръководил дирекция „Управление на доставките” в Министерството на отбраната. В крайна сметка бе оправдан по всички казуси.

По-късно Николай Цонев основа своя партия на име „Нова алтернатива”, с която се явяваше на няколко парламентарни избори, без успех. Междувременно бившият министър осъди прокуратурата за обезщетение заради унизителния арест.

Появата на Цонев в надзора на „ВиК Холдинга” изненада обществото, защото той няма понятие от водна инфраструктура.