Първо в Lupa.bg: Николай Радулов чака 3 месеца да стане министър

Политика
16:09 - 12 Юли 2021
7663
Първо в Lupa.bg: Николай Радулов чака 3 месеца да стане министър

Бившият главен секретар на МВР и преподавател в НБУ проф. Николай Радулов е гласен от Слави Трифонов за вътрешен министър още след изборите на 4 април, научи Lupa.bg от източници от неговото обкръжение.

Именно за това Радулов се отказа да влиза в парламента и отстъпи мястото си на съпартиеца си Антон Адамов. Тогава той обясни, че решението му е продиктувано от лични причини и че не намира смисъл да бъде депутат в парламент, който „ще просъществува не повече от месец.“

„В този парламент няма да намерят място темите за национална сигурност, така че до следващия парламент ще имам време да разработя концепция за цифровизация на низовата полицейска дейност“, обяви публично бившият главсек на МВР.

Проф. Радулов е един от най-яростните критици на МВР. „Полицаите не работят, това е единственото им нарушение, което важи за цялата държавна администрация“, заяви той преди време пред медията ни.

„През последните 7-8 години са закрити от прокуратурата около 2 млн. дела с изтекли срокове с неизвестен извършител. Нерегистрираните дела са още толкова на брой. Имаме 4 млн. престъпления за последните 10 години, на които извършителите не само че не са намерени, но не са и търсени. През това време се извършват нови престъпления. Има много изчезнали деца, които до ден-днешен не са намерени.

Полицията рядко приема жалби и сигнали за тях, тъй като трябва през няколко месеца да се правят проверки. Бащите и майките на такива деца са си направили портал, чрез който си обменят информация. В предприсъединителните фондове имаше около милиард евро за подпомагане работата на полицията. Не сме усвоили и едно евро, защото се изискват проекти и строга отчетност. Нямаме нито едно сериозно убийство, което да е разкрито на база работа и усилия“, каза още проф. Радулов пред медията ни преди време.  

Има още една причина, поради която той се отказа от депутатската скамейка след изборите на 4 април – получил е предложение да стане заместник на служебния вътрешен министър Бойко Рашков. Това обаче не се случи заради критики срещу президента Румен Радев в ефир.

Ето кой е вътрешният министър, предложен от Слави Трифонов:

Проф. Радулов в момента е преподавател по национална и международна сигурност в Нов български университет.

Бил е секретар на МВР от 17 февруари 1997 г. до 3 декември 1998 г. Назначен е по време на служебното правителство на Стефан Софиянски и напуска при това на Иван Костов. 

Професионалната му дейност в МВР започва през 1981 г. в СГУ- МВР като разузнавач по линия на ДС, след това работи в Първо РПУ - София и през 1999 г. става секретар на МВР. През 1992 г. защитава докторска дисертация във Военна академия.

Преподавателската и научната му кариера започват и се развиват досега в НБУ. От 2014 г. е професор. През 2013 г. студентите го избраха за преподавател на годината в учебното заведение. Автор е на пет книги, както и на над 400 статии и доклади.