Първо в Lupa.bg: Нинова "надви" в БСП с 1 глас

Решаващият 93-и подпис за пленум без присъствие е бил на Борислав Гуцанов

Топ
15:12 - 01 Юни 2020
3430
Първо в Lupa.bg: Нинова "надви" в БСП с 1 глас

Корнелия Нинова надви в Националния съвет и днес с "полагането" на 93-я подпис се разрешава взимането на решение за провеждането на неприсъствен пленум с цел насрочване на нова дата за прекия вот за председател на партията и за заседание на конгреса. Миналата седмица стана ясно, че напълно противоуставно тя и приближените й на "Позитано" 20 са разпратили "подписка" за целта, която обаче няма никакъв правен статус и тъй като не е разписана в официалните документи на партията, не би трябвало да има никаква стойност.

Източници на Lupa.bg разкриха, че решението, взето "на подпис" е събрало само 1 решаващ глас и така "победата" на Нинова е с 93 срещу 92 членове на пленума, като последният параф е сложил бившият враф на настоящата лидерка Борислав Гуцанов, с когото тя наскоро сключили примирие.  

Оказа се, че за подписа му има цена - Нинова му е обещала зам.-председателското място в партията след конгреса, както и разбира се, водаческото място на листата за парламентарните избори във Варна.

Според запознати с гласуването то е било на хвърчащи листчета, на имейли, на принтирани бланки, а по електронен път членове на НС, сочени за приближени до Нинова, са го сторили без електронен параф.

Така следващото заседание на пленума, според разписаната заповед на здравния министър Кирил Ананиев, може да се състои идната неделя. Нинова обаче нямала никакво намерение да го стори и до момента не била потърсила подходяща зала за целта, различна от киносалона на "Позитано", за да спази наредбите за превенция срещу коронавируса. Тя щяла да отлага до безкрай, защото на заседанието имало голяма вероятност да се зачекне въпросът с бюджета на Столетницата и безразборното рязане на щатове, което би й коствало голяма част от гласовете при прекия вот за лидер. 

А дългогодишният журналист и член на пленума Велислава Дърева многозначително написа във фейсбук: "Нинова "извоюва" "съкрушителна" "победа"! 93-а членове на НС приеха "на подпис" противоуставно решение след грозен натиск и заплахи. Честито! Давайте все така!".