Първо в Lupa.bg: Нинова води листите на БСП в София и във Варна

Политика
19:40 - 29 Декември 2020
5292
Първо в Lupa.bg: Нинова води листите на БСП в София и във Варна

Председателят на БСП Корнелия Нинова ще бъде номинирана за водач на 2 листи за пръв път, научи Lupa.bg. По наша информация червената шефка ще бъде поставена под номер 1 в 25-и МИР в София, където отново ще мери сили с родения в Банкя лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, и във Варна. Причината да се отправи взор към морската столица били противоборствата в партията там, като тя не искала доскорошният й опонент, а настоящ сподвижник Борислав Гуцанов да "кацнел" водачески, защото това непременно щяло да предизвика местен трус. 

Междувременно правилата за реденето на листите през февруари вече са спуснати от "Позитано" 20 към соцредиците. Именно според тях обаче бъдещите кандидати за депутати ще трябва да декларират, че няма да бъдат избирани от повече от един район. Единственото изключение щяло да бъде за Нинова. 

Освен това номинираните от градските конференции и областните съвети ще трябва да се "обяснят в любов" на БСП, дори да са от т.нар. гражданска квота. За целта те ще трябва да подпишат специално приложение към документацията, според който не бива да отстъпват от партийната линия. 

По наша информация водачите на изборните списъци ще бъдат утвърдени на пленум (не е ясно присъствен или дистанционен - б.р.) на 8 февруари - 2 дни преди регистрацията им в ЦИК. 

Досегашното разпределение по полове и години остава - не по-малко от 15 на сто от кандидатите за депутати на БСП ще са от гражданската квота, а не по-малко от 30 % трябва да са на възраст до 40 години.  

 Желателно е фигурите да са с обществен принос, да са разпознаваеми, да знаят поне един чужд език. Те може да са и от друга партия, но само ако тя е коалиционен партньор на БСП или е в готовност да сключи такова споразумение с левицата, става ясно още от правилата. Иначе по професии те може да са юристи, лекари, застрахователи, счетоводители, банкери, икономисти, експерти по отбрана и национална сигурност, по европейските въпроси, както и учители, журналисти и актьори. 

Снимка: Агнес Методиева