Първо в Lupa.bg: Обискираха дома на български писател в Охрид

Това се случва след излизането на книгата на Владо Мургоски за сдружението „Радко“

Балкани
16:30 - 15 Април 2024
4490
Първо в Lupa.bg: Обискираха дома на български писател в Охрид

Срещу автора на книгата за сдружението Радко - Владо Мургоски бе упражнен пореден натиск от РСМ. В дома му в Охрид бе извършен обиск. За голяма изненада на поръчителите на тараша нищо не е открито. Това съобщи пред Lupa.bg председателят на фондация „Македония“ Виктор Стоянов.

Преди обиска полицията в Охрид преби жестоко сина му Яне. „Той бе спрян на 18 март от двама униформени в Охрид и го питат: "Ти ли си Яне Мургоски", той отговаря: "Аз съм", след което полицаите започват брутален побой. В полусъзнание е замъкнат в полицейската станция в Охрид, откъдето моментално е освободен и изхвърлен на улицата. Сам и пребит отива в градската болница. След обстойни прегледи се установява: 4 счупени ребра, хематом на бъбреците, хематоми по цялото тяло от ритници, счупена лява ръка, счупен нос, комоцио на мозъка“, разказва пред Lupa.bg председателят на фондация „Македония“ Виктор Стоянов.

По негова информация двамата полицаи, потрошили Яне, са отстранени от работа до приключване на досъдебното производство. „Адвокатът на пребития българин не знае ще има ли процес, или няма да има, не му дават никаква информация. Яне изобщо не е викан на разпит. Напълно е възможно нещата да се потулят“, допусна Стоянов.

Обискът на Владо Мургоски се случва след изслушването на българи от Северна Македония, сред които Томе Блажески, в ЕП. Тогава те разказаха за репресиите, на които са подложени от местните власти. Веднага след това Томе Блажески бе задържан на границата при влизане в РСМ и му бяха конфискувани книгите, които носеше със себе си. Тогава Външно реагира остро на оказания натиск върху председателя на сдружение "Цар Борис III". Дано сега да направи същото и да се опита да спре тормоза над българите в западната ни съседка.