Първо в Lupa.bg: Още една партия иска касиране на изборите

Политика
15:46 - 14 Април 2021
7074
Първо в Lupa.bg: Още една партия иска касиране на изборите

Ден преди новите 240 депутати да положат клетва в 45-ото Народно събрание, във Върховния административен съд ще бъде внесена жалба с искане за отмяна на изборите. Документът е адресиран и до президента, както и до Върховния касационен съд, научи Lupa.bg.

Автор на жалбата е ПП „Български съюз за директна демокрация“, която бе един от участниците в последните парламентарни избори. 

Един от основните мотиви на вносителите за искането за цялостно касиране на изборите е

„нерегламентирано използване на служебно положение и държавни средства в хода на предизборната кампания от ПП „ГЕРБ“, от министър-председателя и членовете на Министерски съвет, които същевременно са и кандидати за народни представители на тези избори”.

Тъй като министър-председателят, заместник министър-председателите и министрите реално не са прекъснали изпълнението на служебните си задължения, това представлява изключително сериозно нарушение на Конституцията, което води до опорочаване на изборния процес и пряко нарушение на правата на останалите участници в него”, категорични са от „Български съюз за директна демокрация”.

Те припомнят, че съгласно Конституцията всички граждани са равни пред закона. „Изрично е посочено, че не се допускат никакви привилегии по отношение на политическа принадлежност и обществено положение”, подчертават от партията, която иска касиране на вота.