Първо в Lupa.bg: От талончета за търкане до медицината: Васил Божков стана епидемиолог

Политика
09:45 - 22 Декември 2020
7631
Първо в Lupa.bg: От талончета за търкане до медицината: Васил Божков стана епидемиолог

Олигархът-беглец в Дубай Васил Божков еволюира и от хазартен бос се преквалифицира в епидемиолог. В позиция, публикувана на фейсбук страницата му за справянето с коронавируса в България, Божков обяснява как управляващите крадяли средства, предвидени за превенция и лечение на COVID-19. В нея той нарича премиера Бойко Борисов "страхливец" с провалени противоепидемични мерки.

Оказва се, че посланието на Божков е част от по-сериозна политическа позиция за коронакризата, дело на негови експерти в т.нар. гражданска платформа за бъдещата му партия "Българско лято". В нея са очертани основните пробойни на здравеопазването у нас като недостатъчно тестване, налагане на половинчати мерки и липса на нормален достъп до лекарското съсловие. 

"Болните умират по стълбите на болниците – така България осъзна, че е загубила здравеопазването си. Доказано заразените у нас са близо 200 000. Вече за никой не е тайна, че това вероятно е една пета от реалната бройка. Официално обявените починали от COVID-19 усложнения е близо 7 000, при брой насление по-малко от 7 млн. За сравнение, кралят на Швеция (страната която не наложи почти никакви мерки и ограничения) обяви провал на страната си в справяне с кризата при заразени 350 000 и починали 7,667 при население повече от 10 млн.", напомнят съратниците на Божков. 

Хората на бившия хазартен бос явно са се ровили в последните медицински журнали, за да обявят антибиотика азитромицин за нендействащ и рисков, като твърдението те лансират заради свръхпотреблението на медикамента. 

И още: 

"Ремдезивирът например не е хапче, да го вземеш сутрин и вечер, а изисква протокол за поведение и обучен медицински персонал за прилагането му при тежки случай на COVID болни", пише в експертната медицинска позиция на "Българско лято", като завършват с прогноза как ваксините щели да решат проблема с новия коронавирус, но не и системните грешки. А за тях трябвало промяна в управлението чрез парламентарните избори догодина.