Първо в Lupa.bg: Отиде си секретарят на ЦК Стоян Михайлов

У нас
07:50 - 23 Октомври 2020
3388
Първо в Lupa.bg: Отиде си секретарят на ЦК Стоян Михайлов

Бившият секретар на ЦК на БКП и сочен за един от първите вътрешнопартийни критици проф. Стоян Михайлов издъхна на 90 г. тази нощ. Обявяваният многократно за един от основателите на българската социология бе носител на редица държавни ордени и бе определян като един от малкото, дръзнали да се противопоставят на идеологията и решенията на Тодор Живков преди 89-а г. 

Синът му - социологът и бивш кандидат за кмет на София Михаил Мирчев сподели в социалната мрежа фейсбук тъжната вест и написа за покойния си баща: 

"Тази вечер нашият Татко Проф. Стоян Михайлов си отиде. Спокойно и тихо, след един прекрасен слънчев ден. Бе обграден с много внимание и любов не само от близките си, но и от толкова много приятели и колеги, съселяни и съграждани. 90 години достоен живот. Изпълнен живот с висок дух и смела мисъл, с честност и дръзновение за добри дела. И с ведра усмивка към всички. Мир на душата му". 

Проф. Михайлов е дългогодишен ръководител на Института по социология по времето на соца, а от 1976 г. до 1988 г. е член на ЦК на БКП. Инициатор е и на т.нар. Възродителен процес, като е член на Временната комисия по реализирането му. 

Депутат е в Седмото велико народно събрание. След свалянето на Тодор Живков за кратко става вицепремиер на Георги Атанасов през 1989 г.

Професор е в БАН от 1970 г., професор и дългогодишен преподавател в Софийския университет от 1971 г. и член-кореспондент на БАН от 1984 г.

Главен секретар е на Българския организационен комитет за VII конгрес на Международната социологическа асоциация във Варна през 1970 г. От 1973 година завежда отдел „Пропаганда и агитация“ при ЦК на БКП. Работи в Института по социология от основаването му през 1968 г. като завеждащ катедра „Обща социология“ по-късно и директор.

През 1992 г. е арестуван, а впоследствие и обвинен от главния прокурор Иван Татарчев. Обвинението е снето през 2000 г.

Негов внук е депутатът от БСП Стоян Мирчев.