Първо в Lupa.bg: Пак напрежение по оста БНР - Министерския съвет

Общество
20:45 - 08 Април 2021
6208
Първо в Lupa.bg: Пак напрежение по оста БНР - Министерския съвет

Поредна доза напрежение е на път отново да скара ръководството на БНР и властта. Тази сутрин при посещението си в Рилския манастир премиерът Бойко Борисов разкри, че е отпуснал 3 милиона лева допълнително за БТА, която е с нов директор. Той аргументира решението си така: "За да имат повече свобода от големите медии". 20 милиона лева пък бяха дадени на БНТ, за да погаси задълженията си към НУРТС. 

Шефът на БНР Андон Балтаков обаче изрази остро несъгласие с траншовете.

"Все си мислех, че бюджетът на БНР и БНТ се определя със закон. За сведение - бюджетът на БНР беше намален с близо 0,5 милион лева, за да се финансира справянето с Ковид-пандемията на национално ниво. Това ще забави технологичното обновяване на едно от трите ключови студия на програма "Хоризонт", както и необходимата инвестиция в дигитална инфраструктура", предупреди генералният директор на обществената медия. 

Не се чудя защо правителството е действало толкова избирателно, сърди се още Балтаков. 

"Осъзнавам нуждите на БНТ - бях в подобна ситуация преди година. Но преустановихме всички не-критични харчове: стегнахме коланите, и ограничихме разходите и финансовите течове; и ми отне близо половин година, за да получа позволение да направя вътрешна реорганизация на вече отпуснатия на БНР бюджет - да трансформираме 2,6 милиона лв капиталов бюджет в бюджет за издръжка. Забавихме инвестиционната програма за обновяване на БНР, но успяхме да спасим всички 1,200+ работни места и нивата на заплатите. Но тази бюджетна реорганизация стана възможна едва след промяна на Закона за държавния бюджет за 2020 г. през декември 2020 г. Но не сме получили и стотинка в допълнение - въпреки кризата", обяснява директорът на БНР. 

Но отсече, че не приема това за правилен път за установяване на независим от политическа намеса медиен климат. 

И отправи послание към новите депутати - "за да не изпада България в подобна комична ситуация, в която правителството решава да налива пари, помислете как да направите БНР и БНТ абсолютно независими". 

Миналата година Балтаков хвърли оставка и поиска главата на културния министър Боил Банов заради подмяна в поправките в Закона за радиото и телевизията, направени в 12 без 5.