Първо в Lupa.bg: Петър Илиев обяви война на Христо Иванов през Алма матер

Ексклузивно
11:30 - 09 Август 2021
15856
Първо в Lupa.bg: Петър Илиев обяви война на Христо Иванов през Алма матер

Залпът обвинения срещу работата и състава на Етичната комисия в СУ, които предложеният за силов вицепремиер от ИТН Петър Илиев, отправи тази сутрин, са насочени конкретно към едно лице и една партия, разкри проверка на Lupa.bg. Става въпрос за негова колега от Юридическия факултет - доц. Боряна Мусева, която е зам.-председател на комисията, ревизираща трите сигнала за неговото плагиатстване от доц. Наталия Киселова.

В интервюто пред Нова тв Илиев не сметна за необходимо да уточни кого визира, но "посъветва" водещия да се поинтересува кой от Етичната комисия на Алма матер е и политическо лице, част от предишни кандидатдепутатски листи на партия. 

Всъщност доц. Мусева е единственият член на органа, занимаващ се със сигнали от етично естество във ВУЗ-а, в който и Илиев преподава, както твърди, с огромна любов към студентите, който се показва с членство в политическа формация. Става въпрос за "Да, България" (в състава на Демократична България - б.р.) на Христо Иванов, като тя е била кандидат за народен избраник на вота през 2017 г. от Видин. 

Анализатори коментират, че Илиев де факто е открил военен фронт срещу хората на Христо Иванов и медийната пропаганда, от която се оплака, вероятно визира като свързана именно с демократа.

От ДБ вече многократно отделни депутати се обявиха против кабинета, предложен от ИТН начело с проектопремиера Пламен Николов, а Зеленото движение на Борислав Сандов директно взе решение на национален съвет да гласува "против" в сряда, когато се очаква съставът да бъде гласуван. 

Илиев намекна и че правилата, с които работела Етичната комисия в СУ "Св. Климент Охридски" били приети набързо и по особени критерии, но не уточни дали ги смята за сглобени така, че да ударят него, или са плод на случайност, свързана с казуса с изплагиатстваните пасажи от научния труд на доц. Киселова в неговата книга. Справка на Lupa.bg разкрива, че правилата са били променени през февруари тази година с протокол номер 6, който обаче не е наличен за свободно ползване.

Окончателният списък с правила, публикуван и в правните медии, и на страницата на Алма матер, изрично включва разглеждането на анонимни сигнали, при строга поверителност, както и разпределянето им в специализирани подкомисии.

"Етичната комисия делегира на специализирани етични комисии отговорността да решават етичните въпроси, възникнали във връзка с научните изследвания и проекти, както и правото да оценяват етичните аспекти на проектите и осъществяват мониторинг върху научните изследвания според установените етични принципи в Етичния кодекс и всички релевантни актове", пише в документа със статут на устав. 

И още: 

"Етичната комисия провежда при строга поверителност проверка по сигнали за нарушения на правилата на добрата научна практика, засягащи научните изследвания и преподаването в Университета, формулирани в Етичния кодекс. Тя може да се самосезира за извършване на проверка. Сигналите за нарушения или жалби се подават до Етичната комисия в писмен вид в Деловодството на Университета. Секретарят уведомява Председателя за постъпването им. На всички членове на Комисията се осигурява достъп до постъпилите документи". Освен това Етичната комисия уведомява писмено засегнатото лице и изисква писмен отговор в срок от 2 седмици. На подалия сигнал или жалба се предоставя 1 седмица да се запознае с постъпилия отговор и да уведоми Комисията за своето становище. В отделни случаи Комисията може да реши да изслуша засегнатите страни.

При установяване на нарушение, Комисията уведомява Ректора за становището си като може да препоръча мерки, които да бъдат предприети според тежестта на нарушението. Ако при разглеждането на сигнал за член на Комисията са налице обстоятелства, които биха възпрепятствали безпристрастността на преценката по случая, съответният член е длъжен да съобщи и да не участва в обсъждането на случая, а при необходимост с оглед на дейността на Комисията могат да бъдат търсени становища от външни експерти. 

Доц. Мусева не бе открита за коментар, но Lupa.bg остава медия, отворена за нейния отговор на твърденията на Петър Илиев. 

Тя е родена в София. Завършва с отличие СУ, Юридическия факултет, право през 2000 г., 6 години преди Илиев. От 2005 е преподавател по международно частно право. През 2007 г. придобива образователна и научна степен доктор, а от 2015 г. е доцент. Ръководител на Катедрата по международно право и международни отношения от 2018 г. Автор е на редица публикации в страната и чужбина по международното частно право, вкл. европейско международно частно право и има куп специализации в чужбина. 

Адвокат е в Софийска колегия. В Член на Научно-методическия център към председателя на Висшия адвокатски съвет. Преподавател към Центъра за обучение на адвокати „Д-р Кръстьо Цончев“.

Външен експерт към Министерството на правосъдието. Председател на Комитета по гражданско правни въпроси, формат Брюксел ІІа, по време на българското Председателство на Съвета на ЕС през 2018. Учредител на Българската асоциация за Европейско право.  Председател на Института по международно частно право.

Пред Lupa.bg проф. Огнян Герджиков, който бе предишният служебен премиер на Румен Радев и връчил награда "Адвокат на годината" на посочения за бъдещ вицепремиер от ИТН, коментира, че на мястото на Илиев би се оттеглил. "Този човек явно има по-голямо самочувствие и от моето...", добави лаконично бившият шеф на НС.