Първо в Lupa.bg: Пламен Велинов получавал криптовалута за детското порно в САЩ

Крими
16:00 - 17 Ноември 2021
4115
Първо в Lupa.bg: Пламен Велинов получавал криптовалута за детското порно в САЩ

Пламен Велинов е ръководил и поддържал уебсайтовете с детска порнография „Нюстар“ и „Нюстар Ентърпрайз“ във Вашингтон. Той е участвал в изграждането, поддръжката и актуализирането на тези платформи. Работил е заедно с Антъни Лий Кендъл, подсъдим за финансови измами, пране на пари и детска порнография. Това става ясно от обвинителния акт на арестуваните мъже във Вашингтон за детска порнография, с който Lupa.bg разполага.  

„Нюстар“ са сбор от много уебсайтове, използващи сървъри в САЩ и чужбина, за които се твърди, че дейността им е промотиране на деца модели. В действителност уебсайтовете на "Нюстар" рекламират, продават, разпространяват детска порнография и еротика, става ясно още от обвинителния акт.

Колекцията от модели на „Нюстар“ съдържа над 100 отделни уеб страници, хоствани на отделни уебсайтове. Във всеки уебсайт е била изложена конкретна марка или линия, представена от дете-жертва. Децата-жертви са били на възраст между 6 и 17 години. Те са рекламирали прозрачно, еротично бельо и предизвикателни костюми, показвайки гениталите си по развратен начин. Някои снимки са били със свободен достъп – безплатни. Имало е различни абонаментни планове – 49.99 долара за 34 дни, 79.99 долара за 60 дни, 99.99 долара за 90 дни.

„Клипманстър.нет“ е друг уебсайт на Антъни Лий Кендъл. Той е хоствал допълнително съдържание и е промотирал колекцията модели на „Нюстар“ сайтовете. На него е можело да се купуват снимки с порно съдъръжание на децата-жертви. Чрез сайта „Сайбърпей.нет се е плащало с кредитни карти и криптовалути за достъп до всички сайтове на „Нюстар“.

„Повечето от децата жертви са от Молдова и Украйна“, каза зам.-главният прокурор Борислав Сарафов на брифинг днес и посочи, че няма данни за българчета, но има клиенти на сайта от страната ни. Родителите на децата са знаели за видеата, получавали са пари, за да им позволят да участват в клиповете.

"Генерираните приходи за няколко години са над 9 млн. долара", каза Сарафов. И обясни, че българинът е изкарал около половин млн. долара.

48-годишният Пламен Велинов е задържан за 72 часа, ще му искат постоянен арест. Започнала е процедура по екстрадицията му в САЩ. "Предпочитаме да го съдят там. Грозят го 50 години затвор. Той е висококвалифициран компютърен специалист", посочи Сарафов. И поясни, че разследването ще търси други българи, които са били част от мрежата.