Първо в Lupa.bg: Подпалвачът Ламбе застава срещу Любчо Георгиевски в съда в Битоля

Българинът седна на подсъдимата скамейка с тениска на революционера Ванче Михайлов, заради когото е обвиняем

Балкани
16:15 - 14 Юли 2023
2809
Първо в Lupa.bg: Подпалвачът Ламбе застава срещу Любчо Георгиевски в съда в Битоля

С разпит на свидетели започна делото срещу председателя на заличеното сдружение Културен център "Иван Михайлов" - Битоля Любчо Георгиевски "за  разпространение на расистки и ксенофобски материали по електронен път". Сред свидетелите на прокуратурата беше и осъденият за палежа на Културния център "Иван Михайлов" в Битоля Ламбе Алабаковски. Това съобщи пред Lupa.bg Виктор Стоянов от фондация Македония". 

Обвиненията по това дело са две - за език на омраза и за разпространение на ксенофобия и расизъм чрез постове във Фейсбук страницата на сдружението.

"Любчо Георгиевски е съден, че възхвалява делото на Ванче Михайлов, който се е борил за освобождението на Вардарска Македония. Делото му не противоречи на основните европейски ценности. Той е искал свобода. Все едно да заклеймим героизма на Левски", коментира Виктор Стоянов.

Любчо Георгиевски се появи в съда с тениска с лика на революционера. Той беше съпроводен от свои симпатизанти. 

В началото на заседанието адвокатът на Георгиевски е поискал да му бъдат предоставени доказателствата по обвинението срещу Любчо Георгиевски, тъй като това не е направено досега.

По думите му онова, с което се е запознал предварително, са цитати на Иван Михайлов, изложени в помещенията на Културния център, "което е логично, доколкото сдружението носи неговото име и към този момент е било официално регистрирано". Що се отнася до публикациите на Facebook страницата на сдружението, според адвокат Рауфи става дума за коментари от различни хора, които като администратор Георгиевски не би могъл да попречи да бъдат писани.

Тъй като прокурорът, който обвинява Любчо Георгиевски, има по график още едно дело днес, съдебното заседание бе прекратено и отложено за 5 октомври.