Първо в Lupa.bg: Поголовни фалити, офиси пустеят! (СНИМКИ)

Новини
18:00 - 18 Август 2020
7951
Първо в Lupa.bg: Поголовни фалити, офиси пустеят! (СНИМКИ)

Центърът на София все повече започва да прилича на бойно поле - празни магазини, пустеещи офиси и все повече табели "Дава се под наем", видя репортер на Lupa.bg.

За последните две седмици стотици фирми фалираха, а други решиха да свият мащабно своите услуги, предоставяни до този момент на гражданите.

"До този момент не помним такива параметри на откази от офиси и предлагане на помещения за отдаване под наем. Просто е някакво чудо, нямаме толкова много работа, както в предишни години. Адски много хора се отказват от помещенията, които са заемали до момента, тъй като не могат да изкарат дори за наемите, а какво остава за някаква печалба", коментира пред Lupa.bg Татяна Ибришимова - брокер на недвижими имоти.

Разхождайки се из централната част на София, могат да се видят десетки празни помещения и то в доста тесен периметър. А става дума за места, където има голям пътникопоток.

"Дори и на "Витошка" има празни помещения, чакащи своите нови клиенти. Но цените на наемите там са високи, а наемодателите не отстъпват от сумите, които са прибирали преди на месец. Със сигурност реститутите са понатрупали доста през годините, в които наем на помещение от 20 квадрата достигаше 60 000 лева! Е, сега реалностите са други и явно ще има доста голямо прекрояване на пазара", сподели още брокерът.

Редица банки закриха офисите си в центъра на София, същото важи и за застрахователните компании.

Не по-различно е и положението с веригите за бързо хранене.

Най-големият удар е по огромните бизнес сгради, които отдаваха помещения под наем на големи фирми. По време на пандемията се видя, че доста по-евтино излиза на работодателите "хоум офис" и прекроиха своите концепции, вместо да плащат хиляди левове за наеми.

Магазини за дрехи втора употреба, аптеки и магазини за обувки също хлопнаха кепенците, разчитайки на интернет продажбите и рекламата.

Немалко ресторантчета затвориха заради липса на клиентела, тъй като народът спря да харчи поголовно пари, кътайки пари за късните месеци от годината, които се очертават да бъдат доста трудни.

Някои по-далновидни, решиха да пробват с нововъведение, с което да изплуват над повърхността и да припечелват някой лев, за да погасят част от загубите - офис за ден. те предлагат помещения на фирми, които имат необходимост някъде да проведат курсове или срещи.

Самите офиси са оборудвани с всичко необходимо, но това начинание скоро май ще отиде в канала, тъй като не са много тези, на които им се налага офис за ден.

Снимки: Lupa.bg