Първо в Lupa.bg: Полицаи събират незаконно глоби по паркингите на София

Вместо да са по магистралите, униформените лепят честитки на спрели коли на метростанциите  

Общество
14:19 - 31 Август 2022
5699
Първо в Lupa.bg: Полицаи събират незаконно глоби по паркингите на София

Вътрешният министър Иван Демерджиев се зарече, че ще спре войната по пътищата. За целта той обеща да изпрати 8 500 полицаи на терен, за да намалеят катастрофите със загинали и ранени. Броят на униформените е осигурен, само че голяма част от тях не са на невралгични места, където могат да станат инциденти, а на паркинги. За това сигнализира пред Lupa.bg шофьор, който е глобен за неправилно паркиране на метростанция.

На 26 август той получава глоба от 20 лв., че не е позиционирал добре автомобила си на паркинга на метростанция Младост 3. По думите му разделителните линии са избледнели, което пречи на шофьорите да се наместят в разграфените места.

„Линиите са на поне на 10 години, когато се откри паркингът и не са поддържани. Моята кола не заема две места, както и не пречи на други превозни средства да се паркират. Просто не знам за какво са се хванали органите на реда. На съседните улици на метростанцията има десетки неправилно спрени коли, но тях никой не проверява. Тук на паркинга е много по-лесно да се пишат глоби и да се събират пари“, възмущава се пред медията ни потърпевшият шофьор.

„Моята санкция е без печат на вътрешното министерство, а само с подпис, от който не става ясно името на проверяващия полицай. Освен това става въпрос за уведомление, което е пъхнато под чистачките ми, и в него е посочена банкова сметка. Ако става дума за измама? Няма печат на МВР, а има банкова сметка... С такива уведомления са се сдобили десетина коли. За това аз ще обжалвам глобата си“, обясни шофьорът.

Проверка на Lupa.bg сочи, че паркингът на метростанцията е с редица пропуски. Той има само един изход, както и не е защитен от пожари. При запалване могат да изгорят всички паркирани коли и да пострадат хора, тъй като няма задължителните уреди за първоначално гасене. Друга нередност е, че няма знак за забранено паркиране, а само табела за стоп.