Първо в Lupa.bg: Полиция в болница „Света Марина“ във Варна заради отказана проверка

Шефката Силва Андонова не пуска Синдиката на медсестрите да влезе в лечебното заведение   

Общество
17:41 - 19 Август 2022
44509
Първо в Lupa.bg: Полиция в болница „Света Марина“ във Варна заради отказана проверка

Полиция в университетската болница „Света Марина“ във Варна заради отказ на директора й д-р Силва Андонова да се извърши проверка от Синдиката на медицинските специалисти. „Това е единствената болница в страната, която възпрепятства законна проверка, за което сме сезирали Прокуратурата“, обясни пред Lupa.bg Мая Илиева, председател на синдиката.

Поводът за проверката е подписка на медицинските сестри срещу липсата на дофинансиране в здравната система, която е била взета от д-р Силва Андонова. Така директорът на болницата е попречил тя да стигне до  Народното събрание.

Сестра Мариела Стоянова, която е подкрепила колежките си от цялата страна, е била заплашена с уволнение и за наказание е преместена в COVID звеното.  Тя е била оставяна сама на смяна и това я накарало да напусне. До момента е работила в Стерилна база, където естеството на работа не включва обгрижване на пациенти. За това е преценила, че не е подготвена да обгрижва болни от коронавирус.   

„Преди да бъде преместена в COVID звеното, е била е подложена на натиск в Стерилната база от ръководството на болницата. Всички ходели в 7.30 часа на работа, само нея са я задължавали да започва в 7 часа", разказва Мая Илиева.

Обяснението на директорката за недопускане на проверката е, че Стерилна база е с ограничен достъп. Въпреки това шефът на охраната премина през цялото звено без калцуни, без шапка, с цивилни дрехи и без да спазва, каквито и да било изисквания.

 „Света Марина“ е единствената болница, чийто принципал е Медицински университет - Варна, което е станало по времето на Кирил Ананиев, мандатът изтича 2023 г. и се надявам да не се поднови. Защото, това е маниер на "държава в държавата".  Ръководството на  здравното заведение се държи така, сякаш болницата е негова къща, а не  държавна институция, която борави с публични средства“, каза още председателят на Синдиката на медицинските специалисти.