Първо в Lupa.bg: Полицията по морето на крак заради абитуриентските балове

Новини
18:00 - 23 Май 2022
3033
Първо в Lupa.bg: Полицията по морето на крак заради абитуриентските балове

Полицията по морето е вдигната на крак заради абитуриентските балове и предстоящите празненства, научи Lupa.bg. Освен местните училища във Варна и Бургас, се очакват и много гости на морските ни градове - ученици, които са решили да отпразнуват завършването си в тези райони на България.

Мнозина са решили баловете им да бъдат и в курортите Албена, Свети Влас, Несебър и Созопол, които така или иначе са най-оборотни през летния сезон. Времето вече е прекрасно и става за плаж, а това притеснява и органите на реда, тъй като туристическият сезон не е открит официално. Това означава, че плажовете не се охраняват от спасители, а голяма част от завършващите със сигурност ще се изкъпят в морето, но в нетрезво състояние.

Униформени ще има и по плажните ивици, както и около големите заведения и хотели, където се очакват шумни купони.

Поради този факт полицията въведе допълнителни мерки за сигурност - ще има пропускателен режим по заведенията, както и видеонаблюдение, с което ще се следи за нарушения по пътищата, каквито има много по време на абитуриентските балове.

Полицейски шефове са провели редица срещи училищни ръководства, с кметове и местната администрация, на които са обсъдени и приети съвместните мерки по опазването на обществения ред и безопасността на младежите при тяхното придвижване към и от местата за празнуване.

Засилено полицейско присъствие ще има и в районите на училищата и местата, където се събират абитуриенти и автомобили, както и обезпечаване на маршрутите, по които ще се извозват. Извършват се проверки на местата, където ще се организират тържествата от служители на районните управления и съответната районна служба “Пожарна безопасност и защита на населението”.

При проверките особено внимание се обръща на пропускателния режим в заведенията за недопускане на лица с огнестрелно оръжие, агресивно поведение и нетрезво състояние, които биха предизвикали нарушения на обществения ред.

Предприети са мерки за недопускане на нерегламентирано използване на пиротехнически средства на обществени места. На срещите, проведени със звената за охраната на учебните заведения и с ръководствата на частни охранителни фирми, са предприети мерките по безопасност и недопускане на инциденти и навременното взаимодействие с полицейските структури.

Превантивната кампания “Абитуриенти” ще се проведе от сектор “Пътна полиция” на теорията на общините Бургас, Поморие, Несебър и Созопол. Ще има засилено полицейско присъствие по контрол на движението с цел недопускане на инциденти при придвижването на абитуриентите и превантивен контрол на маршрутите. Ще бъде осигурено съпровождане с полицейски автомобил на колони от МПС, превозващи абитуриенти и придружаващите ги автомобили.

Ще се осъществява завишен контрол по отношение правоспособност, употреба на алкохол и наркотици от водачите на МПС. Чрез видеонаблюдението ще се следи за случаи на грубо нарушаване на правилата за движение и рисково поведение на пътници и водачи. Нарушенията ще бъдат документирани и последвани от съответните санкции.