Първо в Lupa.bg: ПП-ДБ цакат кметове на ГЕРБ с промени в Изборния кодекс

"Добрите сили" ще опитат да орежат мандатите на градоначалниците, "Възраждане" играе в заверата

Политика
18:00 - 09 Май 2023
5746
Първо в Lupa.bg: ПП-ДБ цакат кметове на ГЕРБ с промени в Изборния кодекс

Нов опит за изчегъртване на ГЕРБ. "Продължаваме промяната" и техните партньори от ДБ са направили поправки в Закона за изборите, за да не могат кметовете на ГЕРБ с по 3 мандата да продължат да управляват, научи Lupa.bg от техни активисти. 

Ако тази поправка на Закона бъде приета от Народното събрание, градоначалници като Димитър Николов, който управлява от 2007 г. и като Златко Живков, поел местната власт през 1999 г., няма да могат да останат в кметските си кресла. 

"Идеята е да бъдат ударени силните кметове. Много трудно ще се намерят достойни техни заместници. Така ще дойдат провалите", коментират активисти на коалицията. 

В момента ПП и ДБ преговарят с политическите партии в парламента да подкрепят поправките на изборния закон. От "Възраждане" със сигурност ще ги приемат, но не е ясно дали ще ги гласуват БСП и ДПС. И двете партии имат кметове, които са с повече от 3 мандати. 

"Това предложение на ПП и ДБ със сигурност ще бъде атакувано в Конституционния съд и той ще го отмени. Защо да няма мандати за министри, премиери, депутати?! По принцип поправките на Изборния кодекс трябва да минат през обществено обсъждане, което отнема около месец. Ако не се спази това изискване, ще се разгледат за 3-4 дни. Виждали сме, че парламентът е одобрявал закони и за ден", обясни пред Lupa.bg юристът Даниел Божилов.