Първо в Lupa.bg: ПП Пенсионира Бойко Рашков

Коалиционният партньор ДБ поиска главата на милиционера в замяна на Мустафа Емин

Политика
14:46 - 15 Септември 2023
13708
Първо в Lupa.bg: ПП Пенсионира Бойко Рашков

Бившият вътрешен министър Бойко Рашков, който "громеше корупцията" по времето на ГЕРБ, е изпратен в пенсия от партийните си шефове Кирил Петков и Асен Василев, научи Lupa.bg от източници в партията. Старият соц милиционер един по един напуска всичките си постове, като до края на годината ще излезе в заслужен отдих.

Без да се чуе и дума, Рашков е сдал мястото си в антикорупционната комисия на Народното събрание. На негово място вече има и нов член. Официално Бойко си е тръгнал заради прекрояването на КПКОНПИ.

Вместо седем членове, както предвиждаше първоначалният проект на Закон за противодействие на корупцията, внесен от ГЕРБ, тя ще се състои само от трима души, избрани от парламента с мандат от шест години, като всеки от тях ще председателства комисията на ротационен принцип за по две години.

Всъщност обаче, Рашков е нарочен за пенсиониране по линия на коалиционните партньори на ПП от "Демократична България". Той е разменната монета за оставката на скандалния Мустафа Емин. "Да, България" се съгласи да се откаже да крепи острието си сред турското население в Рибново в замяна на главата на Бойко.

Според ДБ соц следователят е жестоко имиджово петко върху коалицията с афинитета си към високоградусови напитки и дъха на нафталинен живковизъм, който носи със себе си. Асен Василев и Кирил Петков са се съгласили да гo жертват, за да не клатят партьорските си отношения в тежкия предизборен период.

Вероятно Рашков ще бъде уставен да си доизкара мандата в парламента., за да бъде овъзмезден за заслугите си към ПП, но повече няма да го видим на държавен пост, или да се изказва в ефир.