Първо в Lupa.bg: Предаде се Борче Ангелов - вторият бияч на Християн Пендиков

На 19 февруари бе пуснат на свобода Илия Спасески, който е инициатор на побоя

Балкани
12:56 - 22 Февруари 2023
4106
Първо в Lupa.bg: Предаде се Борче Ангелов - вторият бияч на Християн Пендиков

Предаде се вторият нападател над Християн Пендиков - Борче Ангелов. Това е станало късно снощи в Охрид. Това съобщи пред Lupa.bg председателят на фондация "Макодения" Виктор Стоянов.

Борче Ангелов е на 20 г. и е от Битоля. Той беше избягал след побоя над Християн. Предстои му мярка за неотклонение арест. Има и трети нападател, за когото няма информация дали се издирва. Възможно е той да се предаде срещу определено обещание, предположи Стоянов. 

23-годишният българин Християн Пендиков от Охрид бе нападнат на 19 януари в гръб от Илия Спасески и още двама души. На следващия ден бе транспортиран в София с множество спукани прешлени, ребра и счупена челюст. 

Нападението бе извършено около 22.00 часа българско време пред заведението "Тино". Пендиков е бил заедно с момиче. Преди да напусне бара, той е бил обиждан и провокиран от компанията на Спасески, наричан е бугараш, татарин, фашист, ще ви....майката българска.

Пендиков е секретар на местното българско сдружение и е единственият, който публично защитава своята принадлежност и произход. Преди месец той бе в София и подробно описа случващото се с българите в РСМ.

След побоя президентът Румен Радев заяви, че случаят с Християн Пендиков е израз на десетилетна политика и насаждане на омраза срещу българите. Властите в РСМ трябва ясно да заявят, че това е престъпление от омраза. Той призова по-скоро македонските българи да бъдат вписани в Конституцията на РСМ.

За побоя бе задържан Илия Спасески. След 30 дни в ареста той бе пуснат под гаранция. Вероятно същото ще стане и с Борче Ангелов.