Първо в Lupa.bg: Проф. Асен Балтов управлявал „Пирогов“ без диплома?

Актуални новини
14:25 - 22 Юли 2021
18173
Първо в Lupa.bg: Проф. Асен Балтов управлявал „Пирогов“ без диплома?

Уволненият шеф на „Пирогов“ проф. Асен Балтов е управлявал болницата 2 години без диплома по здравен мениджмънт, става ясно от дубликат на тапията, с който Lupa.bg разполага.

Проф. Балтов е директор на най-големия спешен институт в страната от началото на 2017 г., а дипломата, с която е назначен, е от 2019 г. Интересен факт е, че едва през март 2021 г. той я е „входирал“ в здравното ведомство. Това поражда съмнение, че е управлявал болницата 2 години или без диплома, или пък с фалшива такава. Според източници от Центъра по обществено здраве проф. Балтов изобщо няма необходимата квалификация, за да управлява болница. А за да има такава, трябва да има курс от 200 часа по здравен мениджмънт.

Шефът на спешния институт бе отстранен от поста си миналата седмица след проверка на Здравната каса, която установи няколко протокола за неоснователно получени суми в размер на общо над 1 млн. лв.

„Отстраниха ме заради сценарий, който тръгна още с встъпването на поста на новия министър на здравеопазването. Той назначи проверка в болницата, като обясни, че липсват около 1,5 млн. лв. Ние всеки месец подаваме документи със своите разходи. Няма източени средства от Здравната каса", каза Балтов.

„Много ми е тъжно, когато някой вменява вина, без да си направил нищо нередно. Проверките, които се извършват, са натиск върху болницата, натискът идва от Петко Салчев, който е управител на НЗОК“, твърди ексшефът на „Пирогов“.

Медици от лечебното заведение за кратко протестираха в подкрепа на Балтов. След среща със здравния министър д-р Стойчо Кацаров обаче те се отказаха от уличните блокади и приеха за свой шеф д-р Иван Поромански.