Първо в Lupa.bg: Прокуратурата няма да остави Петя Банкова на мира!

Освобождаването на бившата митническа шефка срещу 10 бона ще се протестира от обвинителите

Новини
15:00 - 15 Октомври 2024
8583
Първо в Lupa.bg: Прокуратурата няма да остави Петя Банкова на мира!

Прокуратурата ще протестира освобождаването под парична гаранция от 10 000 лева на бившата шефка на митниците Петя Банкова, научи Lupa.bg. По информация на медията ни, обвинителите все още не са внесли документите, но те са твърде решени да го направят. 

Погнатата по аферата "Митници" ексшефка се разболява от рак на червата заради стрес в следствения арест. Обвинената в подкупи и търговия с влияние повръща кръв и е настанявана многократно в столични болници, става ясно от думите на адвокатите й.

Въпреки това прокурорите смятат да си довършат работата до край и ще настояват за връщане на подсъдимата в килията, в която беше доскоро. 

Петя Банкова беше задържана във връзка с участие в организирана престъпна група, свързана с контрабанда и други престъпления. Софийската градска прокуратура настоява жената да остане в ареста, като посочва тежестта на обвиненията и риска от въздействие върху свидетели. В момента делото продължава, като защитата ѝ аргументира, че обвиненията са неоснователни​.

Петя Банкова, бившата шефка на агенция „Митници“, беше задържана по обвинения за участие в организирана престъпна група, занимаваща се с контрабанда, корупция и пране на пари.

Разследването включва съмнения, че тя и други длъжностни лица са улеснявали незаконно преминаване на контрабандни стоки през границата, включително цигари.

Прокуратурата твърди, че групата е действала с користна цел и е използвала служебното си положение за извършване на престъпления.

Основните обвинения срещу Банкова включват:

Контрабанда на стоки: Твърди се, че тя е участвала в схема за нелегално внасяне на цигари през границата със Сърбия, като митническите проверки били манипулирани така, че стоките да преминават безпрепятствено​.
.
Корупционни действия: В разследването се използват доказателства като СРС-та и разпити на свидетели, които сочат, че Банкова е получавала неправомерни облаги срещу съдействие за контрабандата​.
.
Делото срещу нея се развива динамично. Банкова беше арестувана през април 2024 г., заедно с няколко други лица, включително Живко Коцев, бивш главен секретар на МВР, и Стефан Димитров. Първоначално Банкова бе задържана за 72 часа, но впоследствие бе освободена под парична гаранция, което предизвика протест от страна на прокуратурата.​

В момента процесът продължава, като се очакват нови доказателства и свидетелски показания.

Това, че Банкова е пусната на свобода, не означава, че делото ще спре, шансовете тя да бъде осъдена не намаляват, обясняват пред Lupa.bg магистрати, запознати с делото. 

Lupa.bg разбра още, че самата подсъдима била много недоволна от условията в ареста и се жалвала непрекъснато за по-добри условия. 

След протестът на прокурорите, съдът може да върне отново бившата митническа шефка зад решетките. 

Тя е известна с дългогодишната си кариера в Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) и като директор на митниците, но няма споменаване на участие в частни бизнеси в момента, показа проверка на Lupa.bg.