Първо в Lupa.bg: Рекордна активност на прекия избор за лидер на БСП

Денят за вот започна с нарушения и неотворени секции

Политика
11:00 - 12 Септември 2020
5415
Първо в Lupa.bg: Рекордна активност на прекия избор за лидер на БСП

Рекордна и неочаквана за мнозина социалисти активност бележи стартът на първия в историята пряк избор на лидер на БСП, научи Lupa.bg от свои източници в секции в цялата страна. 

Към 10.30 часа сутринта между 18-19 % от членовете на Столетницата вече бяха излезли до урните, за да упражнят правото си на глас. Очакванията са по-голямата част от бесепарите да отбележат в бюлетините до пладне. По традиция най-ранобудни бяха най-възрастните социалисти, а според нашите източници, само единици се очаква да гласуват в следобедните часове.

Припомняме, че за да бъде валиден изборът на новия лидер, избирателната активност трябва да надхвърли 50%.

Началото на вота не мина без нарушения - в Шуменско има неотворила секция, а в Сатовча, където цялата кампания бе белязана от препирни между поддръжниците на различните кандидати, има секция, в която изненадващо още в 7 часа сутринта, бяха гласували всички социалисти по избирателен списък. От щаба на Кирил Добрев подозират тежка машинация и се канят за сезират Общопартийната контролна комисия.

Както Lupa.bg вече писа въпреки декларациите на двама от кандидатите за председател - Красимир Янков и Валери Жаблянов за отказ от надпреварата, техните имена фигурират в бюлетината редом с тези на Корнелия Нинова и Кирил Добрев. Висш апаратчик от "Позитано" 20 пък разкри пред медията ни, че и Георги Тодоров, който писмено си даде отвод, също бил зачислен в прекия вот. По този начин не става ясно как ще се броят гласове, евентуално дадени за него. 

Текст: Христина Добрева