Първо в Lupa.bg: Репресиите в Скопие продължават - обвиниха председателя на клуба в Битоля

Люпчо Георгиевски ще бъде съден за всяване на омраза и раздор

Крими
17:46 - 03 Май 2023
2592
Първо в Lupa.bg: Репресиите в Скопие продължават - обвиниха председателя на клуба в Битоля

Основната прокуратура на Битоля е повдигнала обвинение срещу председателя на културния дом "Иван Михайлов" Люпчо Георгиевски. Той е обвинен в "продължително престъпление - предизвикване на омраза, раздор или нетърпимост към национални, расови, религиозни и други дискриминационни прояви и за продължаващо престъпление – разпространение на расистки и ксенофобски материали чрез интернет". 

Георгиевски е обвинен още, че "като администратор на фейсбук страницата на българското сдружение непрекъснато публикува материали, отричащи уникалността на македонския народ и език и историческата роля на бойците от Националноосвободителната антифашистка война 1941-1945 г. в създаването на независимата македонска държава."

Ето какво още пише в обвинителния акт на Люпчо Георгиевски: 

"Обвиняемият, като упълномощено лице на Сдружение „Културен център Иван Михайлов“, с намерение да накърни чувствата на членовете на еврейската общност, е разположил ползваното от сдружението пространство именно в т.нар. Еврейски квартал в Битоля, тоест на същата улица, където се намира сградата, известна като "Пионерски дом", в която преди Втората световна война се е помещавало Сдружението на младите евреи "Хашомер хацеир". Това пространство беше тържествено открито за ползване от членове на Сдружение „Културен център Иван Михайлов“ на 16 април 2022 г. – деня на Шабат и първия ден на Песах – един от най-големите еврейски празници, съобщиха от държавната прокуратура.

С цел популяризиране на живота, идеологията, реабилитация и осветяване на образа и делото на Иван Михайлов, което е декларирана цел в Устава на сдружението, подсъдимият е допуснал на входа на помещението да бъде поставена табела с цитат от Иван Ванчо Михайлов, отричащ уникалността на македонската нация".

Преди време Георгиевски обясни, че поведението на властите в Северна Македония спряо него е лицемерно: "За мен случващото е демонстрация на пълно лицемерие от страна на властите в РС Македония. От една страна, ръководството на клуба получава покана за срещи в министерството на външните работи с цел намаляване на напрежението. Външният министър Буяр Османи разговаря с мен и твърди, че иска сваляне на напрежението, но от друга страна, същата тази държава използва всички възможни инструменти за репресии срещу нас. Това е пълен абсурд и лицемерие. Но, за съжаление, това е действителността, пред която са изправени всички македонските българи в страната“.

През месец май 2022 г. бе опожарена входната врата на този културен клуб в Битоля. Виновникът Ламбе Алабаковски бе пуснат на свобода и до момента властите не са се разграничили от този престъпен акт.