Първо в Lupa.bg: Революция! Жена става шефка на Софийския затвор

Новини
17:04 - 09 Август 2019
22403
Първо в Lupa.bg: Революция! Жена става шефка на Софийския затвор

За първи път в историята на България жена може да поеме директорския пост в Централния софийски затвор, научи Lupa.bg. Става въпрос за Гергана Георгиева, която почти сигурно ще замени напусналия преди дни началник на най-големия затвор в страната Павел Павлов – Дон Павлито.

Изненадващата номинация за Гергана Георгиева идва от правосъдния министър Данаил Кирилов, който бил на мнение, че родената в Дупница, но израснала в Бобов дол дама най-после ще съумее да въдвори ред в Софийския затвор, откъдето миналата пролет избягаха убийците – рецидивисти Владимир Пелов и Радослав Колев.

Гергана Георгиева има солидна подготовка, за да се превърне в първата жена-шефка на най-строго охранявания пандиз в страната. През 1996 г. тя постъпва като помощник следовател в Окръжна следствена служба – Кюстендил, след това работи няколко години като дознател в отдел „Криминална полиция“ на Пето РПУ в София, преди да напусне през 2007 г., за да стане една от първите служителки в Антикорупционната комисия на България, известна като комисията „Кушлев“. Георгиева е трупала опит и като дясна ръка на омбудсмана Константин Пенчев.

Бойната дупничанка бе за кратко шефка на всички затвори в България, след като през пролетта на 2016 г. пое Главна дирекция „Изпълнения на наказанията“ – структура към Министерство на правосъдието, контролираща 12-те затвора в България и 21 затворнически общежития от открит и закрит тип. Месеци по-късно обаче тя бе отстранена от поста си, тъй като нямаше необходимия трудов стаж от минимум 10 години.

Назначението на Гергана Георгиева за директор на Централен софийски затвор и прилежащите към него общежития в Кремиковци и Казичене трябва да бъде разписано от новоназначения директор на ГДИН Ивайло Йорданов. Все пак Георгиева не е единствената кандидатура за началник на Софийския затвор. Възможно е поста да бъде поверен на комисар Анатоли Борисов.