Първо в Lupa.bg: Дон Павлито избяга от Софийския затвор

Новини
13:30 - 08 Август 2019
50933
Първо в Lupa.bg: Дон Павлито избяга от Софийския затвор

Директорът на Централния софийски затвор Павел Павлов, известен с прозвището Дон Павлито, лепнато му от пандизчии, е напуснал изненадващо ръководния си пост, научи Lupa.bg. Във вторник старши комисар Павлов е подал молбата си за напускане пред новоназначения началник на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията” (ГДИН) Ивайло Йорданов.

Дон Павлито е посочил като мотив в молбата си за напускане „семейни причини и нужда от почивка“, която е приета без възражение в Министерството на правосъдието. Старши комисар Павлов няма да заема повече ръководни постове в структурата на ГДИН, тъй като от 2 години е навършил пенсионна възраст и отдавна е прибрал 24-те полагащи му се заплати.

Старши комисар Павел Павлов е разследван за куп съмнителни обществени поръчки и договори и това е причината за напускането му като началник на Софийския затвор 


Из коридорите на сградата на бул. „Столетов“ №21, където се помещава Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“, обаче се мълви, че реалната причина за внезапното напускане на Павел Павлов е стартирало мащабно разследване срещу него за финансови злоупотреби и разнородни закононарушения в Софийския затвор. Всичко това е гарнирано и с десетки подадени сигнали от затворници срещу него и приближената му главна счетоводителка на отдел „Влогове и запори“ към Софийския затвор.

„Извършва се проверка за съмнителни обществени поръчки, възлагани чрез заобикаляне на закона на фирми, управлявани от приятели на комисар Павлов. Сред тях изпъкват договорите с пловдивската фирма „Елин инженеринг“, която поддържа автомобилите и техниката на Софийския затвор и затвора в Кремиковци, както и контракт за 400 000 лева с дружеството „Мега-ел“ ООД за обследване на енергийната ефективност. Фирмата обаче не е свършила работа и за 5 лева, няма документирана работа дори за 1 човекочас, но парите са усвоени. Констатацията е, че става въпрос за източване на средства в особено големи размери“, разказва запознат с разследването.

Дон Павлито е проверяван и по сигнали на затворници за нередности с парите им, контролирани от отдел „Влогове и запори“ в подопечения му пандиз. Въпросният отдел е нещо като банката на затворниците – там се съхраняват парите, които пандизчиите от чужбина, излежаващи присъди в Софийския затвор, получават от свои близки. През „Влогове и запори“ минават и заплатите на българските осъдени престъпници, които са над 2000 на брой.

Какво точно се е случило и дали е имало неправомерни тегления на парите на лишените от свобода засега е следствена тайна. Главната счетоводителка на отдела е излязла в годишен отпуск седмица преди напускането на своя близък шеф Павел Павлов, но онзи ден е прекратила отпуската си, вероятно за да оправи спешно финансовия батак със затворническите пари.

Избягалите от Софийския затвор с огнестрелна стрелба миналата пролет Радослав Колев и Владимир Пелов "взеха главата" на предишния началник Петър Кръстев


Старши-комисар Павел Павлов пое командването на Централния софийски затвор и подопечните му затвори в Кремиковци и в Казичене миналата пролет, след като премиерът Бойко Борисов разпореди на тогавашния правосъден министър Цецка Цачева да уволни Петър Кръстев и директорат на ГДИН Свилен Цветанов заради бягството на убийците-рецидивисти Владимир Пелов и Радослав Колев от най-строго охранявания пандиз в България.

На 3 април 2018 г. двамата опасни престъпници избягаха като на филм от Софийския затвор, откривайки стрелба с нелегално вкаран в пандиза пистолет. Месеци по-късно издирваният Пелов бе очистен в родния си Ботевград в гангстерска престрелка с Марио Панчев – Дебелия. Другият беглец Радослав Колев още е в неизвестност.

Бягството на Пелов и Колев от затвора миналата пролет се случва в присъствието на Дон Павлито, тогава командир на надзорния състав надзиратели


Куриозното е, че по време на бягството на тандема Пелов – Колев, на работа като командир на надзорния състав надзиратели в Софийския затвор бе именно назначеният седмици по-късно като нов директор Павел Павлов. Казват, че вместо Дон Павлито да бъде наказан, от поста си бил освободен заместник-директора Анатоли Борисов, който просто бил неудобен като възможен вариант за нов началник заради безкомпромисната си борба с посевместната дребна корупция, ширеща се сред надзирателите. Апропо, наскоро Административният съд разпореди несправедливо изгонения комисар Анатоли Борисов да бъде възстановен на работното си място.