Първо в Lupa.bg: Режисьорът Васил Василев е новият директор на Народния

Ексклузивно
10:41 - 29 Март 2022
10002
Първо в Lupa.bg: Режисьорът Васил Василев е новият директор на Народния

Режисьорът Васил Василев спечели състезанието за шеф на Народния театър, научи Lupa.bg. Той е класиран на първо място, твърдят наши източници. Възпитаникът на НАТФИЗ от години насам се изкачва по най-високите стъпала в кариерата. Той ръководи и театрите в Ловеч и Плевен, а по време на служебните правителства неофициално бе съветник по проблемите на театралните изкуства на министъра на културата проф. Велислав Минеков. 

Режисьорът и настоящ директор на Драматично-кукления театър "Иван Радоев" в Плевен беше и общински съветник от БСП в Ловеч, а по времето на министър Петър Стоянович - зам.-министър на културата.

Васил Василев победи в състезанието досегашния директор на академичната трупа Мариус Донкин, режисьора Бойко Богданов и актьора и преподавател в НАТФИЗ Сава Драгунчев. 

Василев в последно време натрупа червени точки като единствения управител в арт гилдията, който съумя да върне Александър Морфов в България. Прочутият режисьор сега поставя "Антигона" в Плевен, където Василев ще управлява артистите до формалното му назначение в Народния спектакъл.

През последните години Драматично-кукленият театър в Плевен се утвърди със силен репертоар, както и с инициативата си "Пътуващ зрител", която привлече публика от цяла България. В Плевен се играе и нашумелият спектакъл на Явор Гърдев "Опашката". В главната роля е Владимир Карамазов, който преди дни спечели "Икар" за водеща мъжка роля.

Официално все още няма съобщение от Министерство на културата. Възможно е решението да се забави, като също така е и възможно някой от кандидатите да оспори резултатите от конкурса.