Първо в Lupa.bg : РСМ МИНА ГРАНИЦАТА: Македонското Външно се гаври с Виктор Стоянов, хванал техен журналист в лъжа

Александър Видиновски отрича българите в Албания и аз ги защитих, обясни председателят на ф-ия „Македония”

Балкани
15:57 - 03 Юли 2024
5262
Първо в Lupa.bg: РСМ МИНА ГРАНИЦАТА: Македонското Външно се гаври с Виктор Стоянов, хванал техен журналист в лъжа

Външно министерство в Северна Македония подхвана председателя на фондация „Македония” Виктор Стоянов заради това, че хвана журналиста Александър Видиновски от местната медия Канал 5 в лъжа. Репортерът твърди, че в Албания няма българи, а последното преброяване показа, че българите там са 7054, а северномакедонците -  2281.

Александър Видиновски

„Македонското Външно пише на своята интернет страница, че ще предприеме законови мерки срещу мен за това, че съм си позволил да кажа истината за българите в Албания. Не само журналистът Александър Видиновски, но и повечето частни медии в Скопие използват езика на омразата срещу българите. Затова те трябва да бъдат поставени под наказателна отговорност, вместо това аз съм заплашван и клеветен. Никой няма право да отрича правото на самоопределяне на когото и да е, а в РСМ го правят ненаказано. Как е възможно държавата Северна Македония да използва политически натиск върху български гражданин, какъвто съм аз?! Очаквам нашето Външно министерство да вземе отношение по случая, след като разобличаването на лъжите на един местен журналист се оказа политически въпрос”, коментира пред Lupa.bg Виктор Стоянов.

Той не за първи път влиза в полезрението на македонските власти. Преди 1 година получи забрана да минава граница с РСМ. 

„Опозиционната партия „Левица” ме вкара в списък за поставяне на черен печат, след като аз вече съм обявен за персона нон грата. В него добавиха още 5 лица, които са публично известни, някои от тях са политици – Андрей Ковачев и Костадин Костадинов”, обясни Стоянов.

 „Моите европейски и граждански права са нарушени и аз нямам право да влизам в страната, като нямам аргументация за това. Не съм извършил нищо нередно и незаконно в Северна Македония. Ако Скопие има доказателства за моя противоправна дейност, нека да ги представи.  Уведомил съм европейските институции за нарушаването на моите права. Ръководя в западната ни съседка инициативите на фондация „Македония”, а те са свързани със създаване на мостове и сближаване на македонци и българи”, каза още общественикът.