Първо в Lupa.bg: Руснаците се завръщат!

Свят
17:30 - 02 Юни 2021
5422
Първо в Lupa.bg: Руснаците се завръщат!

Руснаците се завръщат в България, научи Lupa.bg. Родното Черноморие отново ще се радва на тяхното присъствие, а хотелиерите и ресторантьорите доволно потриват ръце, усещайки свежите финанси. 

Преговорите, които в продължение на седмици бяха водени между правителствата на България и Русия, бяха доведени до успешен край. Летищата в София, Варна и Бургас са в готовност да приемат чартъри и редовни полети, които ще се възобновят от следващата седмица. 

През май полетите между София и Москва бяха прекратени, а родната икономика усети как примката се затяга отново. 

След шпионския скандал, в който прокуратурата обвини ГРУ за взривове във военни складове у нас, Русия спря полетите на своите туристи за България точно преди началото на летния сезон. Тогава туроператорите заявиха, че българското посолство в Москва не издава визи. 

Поради тази причина много руснаци започнаха поголовно да разпродават имотите си по Черноморието, но сега брокерите очакват ново покачване на цените след голямото завръщане. 

Статистиката показва, че през юли търсенето на почивки в България започва да расте. До голяма степен за това помагат и българските хотелиери, които редовно правят специални предложения на руските туристически фирми. 

Любопитен факт е, че България е попада сред петте най-търсени дестинации за това лято. Руснаците приемат страната ни преди всичко като място за почивки с деца, а юни е традиционно слаб месец за руските туристи заради променливия климат.

В момента тенденциите на пазара на имоти по българското Черноморие се определят изцяло от руските клиенти. Това развитие, започнало преди няколко години, стигна апогея си преди 4-5 лета, когато цели жилищни комплекси смениха собствеността си и преминаха в руски ръце.

Руснаците са известни с това, че купуват всичко - от малки апартаменти до луксозни резиденции на "ненародни" цени. 

Масово се купуват имоти за летни резиденции, които те използват от май до септември.

Това вече не са спекуланти, търсещи бърза и лесна печалба", казва Мариана Даскалова от фирма "Грийнлайф", която строи и продава на руснаци жилища по южното българско Черноморие.

Според официалните данни през последните 3 години най-малко 55 000 руснаци са се сдобили с имот на българското Черноморие.

Реално броят им е много по-висок, тъй като много руснаци използват за сделките си в България посреднически фирми за недвижими имоти, които не се отчитат от статистиката.