Първо в Lupa.bg: Съдът наказа шефа на болницата в Добрич за стачкуващите 136 медсестри

Д-р Георги Желязков плаща разноските по делото за иска му срещу здравните работници

Общество
16:12 - 15 Март 2023
10286
Първо в Lupa.bg: Съдът наказа шефа на болницата в Добрич за стачкуващите 136 медсестри

Шефът на МБАЛ „Добрич” д-р Георги Желязков, който бе подал иск срещу 136 медсестри заради протести срещу него, загуби делото. Това съобщи пред Lupa.bg председателят на Синдиката на българските медицински специалисти Мая Илиева.

Мая Илиева

Съдът нареди на д-р Желязков да плати разноските по делото и прекрати производството за безсрочната стачка на медицинските специалисти. „На практика това означава, че моите колеги печелят съдебния спор”, уточни Илиева.

Тя обясни, че съдът в Добрич е обявил за незаконна предупредителната стачка на медиците. „За нас това не носи никакви негативи. В мотивите Съда се позовава на Закона за уреждане на колективните трудови спорове (ЗУКТС), а не на Закона за митингите и протестите, по който ние сме го уведомили. Тази част от решението може да бъде обжалвана", посочи Мая Илиева.

Тя припомни, че след като Георги Желязков е подал иск срещу медсестрите, е започнал да ги заплашва с уволнение. 

„Директорът на МБАЛ „Добрич” подписва графици на медицинските работници с до 240 часа извънреден труд. Той отказва да вдигне основното възнаграждение на персонала си, тъй като ще трябва да увеличи парите и за допълнителния труд. За това сме го дали и на прокурор”, обясни председателят на Синдиката на българските медицински специалисти.

„МБАЛ „Добрич” има пари, след като нейният директор д-р Георги Желязков взема по 130 000 лв. на година. Увеличението, което е направил на служителите си, е под формата на добавка, която във всеки един момент може да бъде спряна”, опасява се Мая Илиева.