Първо в Lupa.bg: Съдят за милиони Соня Момчилова?

Фармацевтичен гигант смята да "скъса гъза" на шефката на СЕМ

Крими
15:49 - 20 Януари 2023
18107
Първо в Lupa.bg: Съдят за милиони Соня Момчилова?

Шефката на СЕМ Соня Момчилова в близките дни ще осъмне с дело за клевета за седемцифрена сума, научихме от представител за България на водеща световна фармацевтична компания. Поводът е скандално изявление на авторката на "Ръгай чушки в боба" във фейсбук от вчера, което тя тихомълком изтри след броени минути.

Да се санкционира всяко споменаване на фармацевтични (според Момчилова - фармацеФтични) марки, медикаменти или производители на ваксини срещу обикновения грип в медиите. Това предложение обяви в мрежата видната регулаторка, а след поредица от подигравателни коментари го изтри.

"Пандемията КОВИД приключи, официално го обявиха същите, които огласиха възцаряването на Короната. В този смисъл, всяко споменаване на фармацевтична марка, медикамент, производител на ваксина срещу "традиционния грип" и пр. в медиите, следва да се санкционира като нерегламентирано търговско съобщение", написа във фейсбук профила си Соня.

По-надолу в коментарите си видната поетеса обяснява, че фарма компаниите са натрупали милиарди за сметка на гражданите. Именно това е поводът да бъде заведено дело за клевета, тъй като Момчилова прави намек за злоупотреба и незаконно обогатяване.

Целият пост на Момчилова е стопроцентова лъжа, защото единствено от компетенцията на СЗО е да обяви кога КОРОНАТА вече не е въпрос на обществено здраве с международно значение. Това, разбира се, не се е случило.

Тъй като става въпрос за представител на официален държавен орган, минималната сума, която юристите на фирмата предвиждат в иска, е 1 000 000 лв., но е по-вероятно тя да бъде от порядъка на 10 000 000 лв. Процесът ще бъде заведен както у нас, така и в седалището на фирмата в Швейцария.

С други думи, както самата Соня би се изразила, от Биг Фарма възнамеряват да й "скъсат гъза" в съда.