Първо в Lupa.bg: Сарафов вече е с охрана

Четирима души ще пазят зам.-главния прокурор денонощно, дадоха му и кола

У нас
19:34 - 15 Май 2023
6643
Първо в Lupa.bg: Сарафов вече е с охрана

Борислав Сарафов вече е със специална охрана от правосъдното министерство. Той ще бъде пазен от четирима души, зачислен му е и автомобил, който ще го транспортира. Охраната ще го пази постоянно, пост ще има и пред дома му, докато спи, научи Lupa.bg.

Меррките за сигурност бяха въведени броени часове след изявлението му, че се чувства застрашен от главния прокурор Иван Гешев и се притеснява да не бъде убит както прокурора Николай Колев преди 20 години, разкриха от източници в Съдебната палата. Сарафов е провел и телефонен разговор с министъра на правосъдието Крум Зарков, който е разпоредил охранителните мерки да влязат в сила веднага.

Когато магистрати се чувстват застрашени, специална комисия в Министерството на правосъдието се събира и анализира рисковете в конкретния случай. Предвид безпрецедентната ситуация обаче държавни гардове вече охраняват Сарафов, а комисията ще се събере след това, за да резюлира решението, обясни източника на Lupa.bg.

По-рано днес заместник-главният прокурор и директор на Националната следствена служба Борислав Сарафов на извънредна пресконференция, свикана с помощта на журналистката от Би Ти Ви Канна Рачева обяви, че се страхува за живота си и призова правосъдния министър Крум Зарков да предприеме необходимите действия, за да може още днес да бъде защитена физическата му сигурност. "Познавам Иван Гешев, той е неуравновесен човек", заяви силно развълнуван Сарафов.

Сарафов направи аналогия с разстреляния върховен прокурор Николай Колев, който беше убит 2002 г. Тогава една то версиите беше, че тогавашният главен прокурор Никола Филчев е замесен в престъплението, но заради поста му тази версия никога не беше официално разследвана.