Първо в Lupa.bg: Сашо Йорданов се поправи за Истанбулската конвенция - след "въздържал се", гласува "против"

Евродепутатът влезе в линията на СДС, които първи казаха "не" на документа преди 5 години

Новини
14:17 - 11 Май 2023
3907
Първо в Lupa.bg: Сашо Йорданов се поправи за Истанбулската конвенция - след въздържал се, гласува против

Защо Сашо Йорданов промени вота си за Истанбулската конвенция? Евродепутатът гласува „въздържал се”, после коригира с „против”, като така влезе в разрез с общата позиция на ЕНП, която одобрява текстовете. Не само евродепутатът на ВМРО Ангел Джамбазки е гласувал против Истанбулската конвенция вчера. Другият, казал „не” на клаузите в документа, е Александър Йорданов от СДС, научи Lupa.bg.

Първоначално бившият парламентарен шеф и ексдипломат е реагирал с „въздържал се”, но е втвърдил позицията си с „против”, като така се размина с общата позиция на ЕНП, която одобрява текстовете.

Така аритметиката се променя - вече двама български евродепутати са отхвърлили конвенцията.

Причината? Йорданов е решил да бъде коректен към позицията на СДС от години. Сините принципно са против много от текстовете в документа и първи през 2018-а излязоха с декларация за решението си, като дадоха своите аргументи.  

Тогава дясната партия изрази несъгласие с решението на правителството да предложи на Народното събрание да ратифицира Истанбулската конвенция.

„Ние не можем да премълчим опасността да бъдат поставени под съмнение традиционните ценности на българското общество, за сметка на сляпо приемане на документ, където се казва, че пол означава „социално изградени роли“, въвежда се понятието „социален пол“ и се предвижда децата ни да изучават в училище „нестереотипни роли на пола“, отсякоха седесарите в позицията си.

Като част от Реформаторския блок тогава, сините предложиха „добрите мерки от Истанбулската конвенция, без спорните параграфи“, да бъдат приети в националното законодателство и по този начин да бъде гарантирана защитата на жените и децата от насилие. Тогава срещу приемането на модерните клаузи се обявиха още „Обединени патриоти” и БСП.

„С въвеждането на понятието "социален пол", т.е. пол по избор, реално жените се излагат на опасност от мъже, представящи се за жени, или могат да бъдат поставени в неравностойно положение спрямо тях“, пишат сините.
И увериха, че с одобрението на клаузи от документа, държавите, които го ратифицират, „ще трябва да дават статут на бежанец на всеки чужденец, който в родината си е преследван заради „особености на пола”. Това ще улесни легалното пребиваване в Европа на хора, които ще се позовават на трудно доказуеми причини за тяхното основание да търсят убежище“, видяха скрита опасност от СДС.

Снощи, с голямо мнозинство, Европарламентът подкрепи въвеждането в ЕС на Истанбулската конвенция. Препоръката бе одобрена с две отделни гласувания с над 450 гласа от около 600 участвали евродепутати.

От българските евродепутати „за” гласуваха Радан Кънев от ЕНП, Елена Йончева и Сергей Станишев от Прогресивния алианс на социалистите и демократите и всички от „Обнови Европа” - Искра Михайлова, Атидже Алиева-Вели и Илхан Кючюк,

„Против” документа бе единствено колегата им от Европейските консерватори и реформисти Ангел Джамбазки. Андрей Новаков, Асим Адемов и Александър Йорданов се  въздържаха, а съпартийците им Андрей Ковачев, Ева Майдел, Емил Радев, както и колегите им социалисти Иво Христов, Цветелина Пенкова, Петър Витанов и Андрей Слабаков от Европейските консерватори и реформисти не участваха в гласуването.